Advocaat legt verdediging neer in webcamzaak tegen Aydin C.

De advocaat van Aydin C. heeft de verdediging van zijn cliënt neergelegd. De 38-jarige C. staat onder meer terecht voor aanranding en afpersing van tientallen meisjes via de webcam.

Redactie
Screenshot van het filmpje dat Amanda Todd opnam. Beeld AFP
Screenshot van het filmpje dat Amanda Todd opnam.Beeld AFP

Volgens de raadsman, Robert Malewicz, heeft hij onvoldoende voorbereidingstijd gekregen van de rechtbank in Amsterdam. Hij zegt dit in reactie op berichtgeving van EenVandaag.

Vrijdag begint het inhoudelijk proces tegen C. De Canadese tiener Amanda Todd zou tot zijn slachtoffers hebben behoord. Todd pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat zij een maand eerder een filmpje over wat haar was overkomen op YouTube had gezet.

Ruim een week na publicatie van haar filmpje pleegt Amanda Todd zelfmoord. Het filmpje wordt na haar dood ontelbaar vaak bekeken, gaat 'viral' zoals dat op sociale media heet. Het is Amanda's revanche voor wat haar via internet is aangedaan. (+)

Complex

Malewicz nam de verdediging een maand geleden op zich. Volgens hem gaat het om een zeer complexe zaak met een strafdossier dat alleen al zo'n 20.000 pagina's beslaat. 'Mijn cliënt steunt deze stap. Het enige wat hij wil is een eerlijk proces met een goed voorbereide advocaat. Ik ga geen half werk leveren.'

Volgens een woordvoerster van de rechtbank gaat de de inhoudelijke behandeling van de zaak vrijdag gewoon door. Wat de gevolgen van het stoppen van de advocaat van C. zijn, moet dan blijken.

Ontkenning

Aydin C. doorbrak begin vorig jaar de stilte rond zijn zaak door een open brief te schrijven. Hierin claimde hij onschuldig te zijn. C. ontkent alle beschuldigingen. Zijn toenmalige advocaat: 'Hij vindt dat hij al een jaar onterecht vastzit op basis van een ongefundeerd Facebookonderzoek.'

'Ik ben niet de zogenoemde kweller van Amanda Todd of van iemand anders', schreef C. 'Ik zit nu precies een jaar in de gevangenis voor dingen die ik niet heb gedaan. Tot de dag van vandaag ben ik niet direct aangeklaagd voor de Amanda Todd-zaak. Toch hebben de media wereldwijd en hun publiek me gebrandmerkt als het monster achter deze zaak.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden