Advocaat Knoops wil Staat dwingen smartengeld te betalen

Via beslaglegging wil het advocatenkantoor Knoops de Nederlandse Staat dwingen smartengeld te betalen aan drie cliënten. Het gaat om de voormalige minister van Economische Zaken (destijds vice-premier) op de Nederlandse Antillen, Burney El Hage, zijn echtgenote, en Ramonsito Booi, die op Bonaire jarenlang leider was van de grootste politieke partij, de UPB.

Wil Thijssen
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Beeld EPA
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld EPA

Zij werden eind vorig jaar na zeven jaar procederen onherroepelijk vrijgesproken in het grootste drugs- en corruptieproces in de geschiedenis van de voormalige Antillen, de zogeheten Zambezi-zaak.

Op 1 april van dit jaar oordeelde het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Caribisch Nederland dat de Nederlandse Staat hen schadevergoedingen moet betalen van in totaal bijna 4 ton.

'Onze cliënten zijn al sinds 2009 slachtoffer van een onterechte vervolging', zeggen de advocaten Carry Hamburger en Geert-Jan Knoops. 'Zij zijn hierdoor ernstig beschadigd, zowel materieel als emotioneel. Door de aanklacht verloren de twee politici hun baan, hun carrièreperspectief en hun inkomen. Hun goede naam is aangetast en voor dit proces moesten alle drie de cliënten zich diep in de schulden steken.'

Hamburger en Knoops, die de drie vrijgesproken Bonairianen in de Zambezi-zaak verdedigden, noemen het 'schrijnend' dat het rechterlijk bevel tot betaling al drie maanden zonder reden niet wordt voldaan. In juni liet hoofdaanklager Mario Angela het kantoor Knoops per mail weten dat de Nederlandse minister van Financiën verantwoordelijk is voor de betaling van het smartengeld, en niet het Openbaar Ministerie. Omdat betaling ondanks verschillende herinneringen aan het adres van de Landsadvocaat uitblijft, schakelde Knoops afgelopen maandag het gerechtsdeurwaarderskantoor Groot en Evers in. Die heeft het ministerie van Financiën gesommeerd uiterlijk donderdag tot betaling over te gaan. Dat is niet gebeurd, waardoor beslaglegging 'de volgende stap' is.

Zo'n sommatie en beslaglegging bij de overheid zijn heel uitzonderlijk. 'De overheid heeft een voorbeeldfunctie', stellen de advocaten. 'Het is heel treurig dat onze cliënten nu nog verder op kosten worden gejaagd om het geld te krijgen waarmee zij hun schulden willen voldoen die ze door het Nederlands Openbaar Ministerie hebben moeten maken.' De landsadvocaat was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Bonaire valt onder het Nederlands recht. Geert-Jan Knoops, die veel zaken doet op de voormalige Antillen, heeft al eerder aanhangig gemaakt dat er grote rechtsverschillen zijn tussen inwoners van Nederland en die van de overzeese gebiedsdelen, en dat het rechtssysteem in de Cariben 'aanmerkelijk minder objectief functioneert'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden