Advocaat Knoops mag mariniers 'beëindigingsactie' De Punt bijstaan van rechter

Advocaat Geert-Jan Knoops mag de mariniers bijstaan die de 'beëindigingsactie' uitvoerden van de treinkaping door Zuid-Molukkers in de zomer van 1977. Tijdens de regiezitting in de civiele procedure hierover, maandag, liet mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld haar bezwaar vallen.

Rechters in de rechtbank tijdens de regiezitting. Beeld anp
Rechters in de rechtbank tijdens de regiezitting.Beeld anp

Zegveld vreesde dat Knoops de mariniers dermate gaat voorbereiden, dat ze niet meer uit eigen waarneming en ervaring onafhankelijk spreken. Knoops is vroeger zelf ook marinier geweest en is nog steeds reserveofficier. Zegveld heeft de angst dat hij vanuit die rol als verlengstuk van haar opponent, het ministerie van Defensie, zou kunnen spreken.

Knoops maakte duidelijk dat de mariniers hem zelf hebben gevraagd hen bij te staan en dat hij niet door de Staat wordt 'aangestuurd': 'Alle mariniers hebben al jaren het gevoel dat ze niemand hebben waar ze met hun vragen terechtkunnen', aldus Knoops. 'Deze zaak heeft dat gevoel versterkt. Voor hun emotionele beleving is daar wel behoefte aan. Er zijn scenario's denkbaar waarbij ze met hun vragen niet terechtkunnen bij de landsadvocaat die namens Defensie optreedt.'

Dit historisch proces, dat maandag officieel is begonnen, gaat over de vraag of zes van de negen kapers omkwamen in een kogelregen, zoals de Nederlandse Staat stelt, of dat ten minste drie van de kapers van dichtbij, gewond, ongewapend en weerloos, zijn geëxecuteerd, zoals Zegveld namens de nabestaanden betoogt. Als zij gelijk krijgt, heeft de Nederlandse regering gehandeld in strijd met de mensenrechten.

De rechtbank neemt 'op zo kort mogelijke termijn' beslissingen over hoe de mariniers worden gehoord. Gesteggeld werd maandag over de vraag of dat moet met stemvervorming, onzichtbaar in cabines en zonder hun namen te onthullen, of dat dit 'als een gewoon verhoor moet verlopen', zoals Zegveld hoopt.

Advocaat Geert-Jan Knoops. Beeld anp
Advocaat Geert-Jan Knoops.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden