Advocaat Knoops draagt vijf nieuwe feiten aan in Deventer moordzaak

Telefonie- en dna-experts hebben het hof verkeerd ingelicht en zelfs misleid ten tijde van het proces over de Deventer moordzaak. Dat blijkt uit het verzoek om herziening van de zaak, dat advocaat Geert-Jan Knoops vandaag indient bij de Hoge Raad. Hij draagt vijf nieuwe feiten aan die tijdens de veroordeling van Ernest Louwes niet bekend waren.

Door Wil Thijssen
Ernst Louwes verlaat in 2008 samen met zijn echtgenote het gebouw van de Hoge Raad. Beeld ANP
Ernst Louwes verlaat in 2008 samen met zijn echtgenote het gebouw van de Hoge Raad.Beeld ANP

De Deventer moordzaak is een van de meest omstreden strafzaken in de Nederlandse geschiedenis. In 2000 werd fiscalist Ernest Louwes vrijgesproken van de moord op zijn cliënt Jacqueline Wittenberg. In hoger beroep werd hij tot 12 jaar cel veroordeeld. Drie jaar later moest het proces worden overgedaan, nadat bleek dat het veronderstelde moordwapen niet het moordwapen kon zijn.

De zaak kreeg veel publiciteit, onder meer door opiniepeiler Maurice de Hond, die op fouten in het strafrechtelijk onderzoek wees. Eind 2003 kwam het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) met nieuw dna-materiaal, waarna Louwes opnieuw 12 jaar cel kreeg. De fiscalist kwam in 2009 vrij.

Ontkend
Louwes had op de dag van de moord een afspraak met Wittenberg, maar heeft altijd ontkend dat hij haar heeft vermoord. In 2010 kreeg zijn advocaat, na dreiging met een kort geding, het dna-materiaal van het NFI.

Uit contra-expertise blijkt dat er veel minder dna van Louwes op de blouse van het slachtoffer zit dan het NFI betoogde. Ook zijn er rekenfouten gemaakt. Bovendien zit in plekken op de bloes die duiden op wurghandelingen, minder dna van Louwes dan daarbuiten. Dit was destijds bij de NFI-experts bekend, maar niet aan het hof gemeld.

Weerbericht
Voorts blijkt dat de datum van het weerbericht waarop telefonie-experts hun belastende betoog baseerden, niet klopt. Zij baseerden zich op het weerbericht van 20 december 1999 - 3 maanden ná de moord. De weersomstandigheden op de juiste dag, 23 september, maakten mogelijk dat Louwes' telefoon een vergelegen telefoonmast aanstraalde. Dit maakt Louwes' verklaring plausibel dat hij tijdens de moord niet in Deventer was, maar belde vanaf de A28.

Ook staan langs de route geen 'honderden' telefoonmasten, zoals experts beweerden, maar slechts drie.

Lees vandaag in de Volkskrant een reconstructie van de Deventer Moordzaak

Opiniepeiler Maurice de Hond verlaat de rechtszaal van het gerechtshof in Amsterdam. (Archieffoto) Beeld anp
Opiniepeiler Maurice de Hond verlaat de rechtszaal van het gerechtshof in Amsterdam. (Archieffoto)Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden