Nieuws Zaak-Nicky Verstappen

Advocaat Jos B.: de 21 dna-sporen op kleding Nicky Verstappen zijn ‘geen dadersporen’

Volgens de advocaat van Jos B., verdacht van de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, zijn de dna-sporen van zijn cliënt op het lichaam van Verstappen geen ‘dadersporen’. Dat zei de raadsman op de eerste zittingsdag van het proces tegen B. Maar volgens justitie is het onwaarschijnlijk dat de sporen er zijn gekomen als gevolg van onschuldig contact. ‘Nicky en B. kenden elkaar niet.’

B. ontkent enige betrokkenheid bij de dood van Verstappen. ‘Ik ben niet de persoon die Nicky heeft ontvoerd. Ik ben niet de persoon die ontuchtige handelingen met Nicky heeft gepleegd. Ik ben niet de persoon die Nicky van het leven heeft beroofd’, zei B. tegen de rechter.

Aquarel van Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998 Beeld ANP

Zichtbaar gespannen betrad B. woensdag de rechtszaal, gekleed in rode trui, blauwe spijkerbroek en nog steeds met een baard. Maar opvallend rustig gaf hij vervolgens antwoord op enkele vragen van de rechter. Schuin achter hem zaten de ouders en zus van Nicky, met alleen een agent van de parketpolitie tussen de hoofdverdachte en nabestaanden.

Hij begreep dat het ‘heel pijnlijk’ is voor de nabestaanden dat ze na twintig jaar nog steeds niet weten wat er met Nicky is gebeurd. Maar hij vond het ook ‘moeilijk’ dat hij nu gevangen zit voor iets dat hij niet heeft gedaan.

Gerald Roethof, de advocaat van Jos B., vroeg tijdens de pro-formazitting in Maastricht om de onmiddellijke vrijlating van zijn cliënt. Volgens hem is er geen enkel bewijs dat B. in 1998 Nicky Verstappen heeft gedood of ontvoerd of ontucht met hem heeft gepleegd.

Op de onderbroek en pyjama van Nicky zijn 21 dna-sporen van de verdachte aangetroffen. Volgens Roethof zijn dat echter geen dadersporen. Bovendien zijn er ook dna-sporen van drie anderen gevonden op de kleding van Nicky. ‘Er zijn toch geen vier moordenaars?’, schamperde de advocaat. ‘We moeten waken voor tunnelvisie.’

‘Het is aan B. om aan te geven hoe zijn dna op de kleding van Nicky is aangetroffen, maar juist hier beroept hij zich op zijn zwijgrecht’, aldus de aanklager.

Ook advocaat Roethof kan niet met zekerheid zeggen hoe het dna van B. op een onschuldige manier op de kleding van het Limburgse jongetje terecht is gekomen. Dat kan volgens hem op allerlei manier zijn gebeurd, bijvoorbeeld via de handdoek of de deur van een toilet. Of via de agenten die hem kort na de vondst van Nicky's lichaam staande hebben gehouden, toen hij langs de plaats delict fietste.

‘Het was warm, je schudt elkaar zwetend de hand en even later helpt die agent met het optillen van het lichaam, en pats daar heb je het dna’, aldus Roethof. ‘Wat zeggen dna-sporen over een delict?’

Daarop zegt officier van justitie Paul Emmen dat de dna-sporen werden gevonden op de onderbroek, pyjamabroek én het lichaam van Verstappen. Volgens Emmen is het niet aannemelijk dat zoiets door ‘onschuldig contact’ gebeurt. ‘Contaminatie op een onderbroek?’, aldus Emmen. ‘Nicky en B. kenden elkaar niet.’

De advocaat vroeg de rechtbank al eerder om een einde te maken aan deze ‘nachtmerrie voor velen’. Want niet alleen zijn cliënt zit volgens hem ten onrechte vast, ook de nabestaanden krijgen hierdoor valse hoop op een veroordeling.

Oog in oog

De zitting is beladen, omdat de ouders en zus van Nicky voor het eerst de hoofdverdachte in de ogen kunnen kijken. ‘In de kleine zittingszaal zal er slechts een paar meter tussen ons zitten, onwerkelijk’, twitterde Peter R. de Vries, woordvoerder van de familie.

Tijdens de pro-formazitting worden onder meer de onderzoekswensen geïnventariseerd. Jos B. moet nog psychiatrisch worden onderzocht door het Pieter Baan Centrum.

Advocaat Gerald Roethof komt aan bij de rechtbank waar Jos B. voor de rechter verschijnt. Jos B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Nicky Verstappen. Beeld Freek van den Bergh

Er is veel pers en publiek afgekomen op de eerste openbare rechtszitting tegen B.. Behalve de rechtszaal waar de zitting werd gehouden, heeft de rechtbank voor het publiek twee zalen met een videoverbinding opengesteld.

Wat voor dna-sporen werden er precies aangetroffen?

Officier van justitie Paul Emmen heeft woensdagmiddag tijdens het proces tegen Jos B. bijzonderheden gegeven over de dna-sporen die op de kleding van Nicky zijn aangetroffen. Er zijn in totaal 21 sporen van B. gevonden: 18 op de onderbroek van het jongetje, 1 op zijn pyjamabroek en 2 op het lichaam. Zo zijn er 2 haren aangetroffen: 1 op de onderbroek, 1 op de pyjamabroek. 

Na twintig jaar, meerdere keren opnieuw beginnen en grootschalig dna-onderzoek, is er een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen in 1998. Een reconstructie van de onwaarschijnlijke zoektocht naar verdachte Jos B..

Het lijkt de oplossing: het dna van iedereen registreren, zodat daders sneller kunnen worden opgespoord. Maar is dat logistiek haalbaar bij zeventien miljoen mensen en hoe is de privacy gewaarborgd?

Hoe de dood van de 11-jarige Nicky een gemeenschap verscheurde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden