NIEUWS RIVM-onderzoek

Advocaat Ficq en longarts na nieuws over nóg schadelijkere uitstoot: ‘Haal alle sigaretten uit de schappen’

Alle sigaretten die meer schadelijke stoffen bevatten dan de wettelijke norm toestaat, moeten per direct uit de schappen worden verwijderd. Dit eisen advocaat Bénédicte Ficq en longarts Wanda de Kanter naar aanleiding van onderzoek van het RIVM waaruit blijkt dat sigaretten nog schadelijker zijn dan gedacht. 

Beeld ANP

Ficq en De Kanter gaan een handhavingsverzoek sturen naar de voedsel- en warenautoriteit NVWA, dat ze desnoods via de rechter willen afdwingen.

Het RIVM nam de uitstoot van schadelijke stoffen van honderd sigaretten onder de loep met de zogeheten Canadian Intense methode. Bij deze test worden de ventilatiegaatjes in het filter van de sigaret afgeplakt, omdat dat beter overeenkomt met hoe een roker die gaatjes met zijn vingers dichthoudt. Bij de huidige wettelijke test gebeurt dit afplakken niet. Rook mengt dan via de gaatjes met lucht, waardoor de meetapparatuur minder schadelijke stoffen registreert dan de roker in werkelijkheid binnenkrijgt.

Met de nieuwe realistischere test bleken teer-, nicotine- en koolmonoxide-gehalten minimaal twee keer zo hoog als met de gebruikelijke test. Soms lagen de gehalten zelfs meer dan twintig keer zo hoog. Ficq: ‘Als er te hoge fipronilwaarden in eieren worden gevonden, halen we die direct uit de schappen, terwijl fipronil niet eens aantoonbaar voor doden heeft gezorgd. Van sigaretten weten we dat er miljoenen mensen aan dood gaan, en nu blijkt ook nog eens dat rokers veel meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan de maximumwaarden in de wet.’

Het RIVM stelt dat de commissie die verantwoordelijk is geweest voor de huidige testmeetmethode in grote mate is beïnvloed door de tabaksindustrie. Dit was ook de reden voor het RIVM om recent uit commissies te stappen die adviseren over meetmethodes voor teer en nicotine. ‘Net als de minister pleiten wij voor een nieuwe, onafhankelijke Europese meetmethode die een realistischere weergave geeft van wat de roker daadwerkelijk binnenkrijgt’, zegt Reinskje Talhout, tabaksexpert bij het RIVM. Het lijkt haar echter niet realistisch dat pakjes sigaretten uit de schappen gaan. ‘Ze voldoen aan de huidige wet. Weliswaar volgens een slechte meetmethode, maar voorlopig nog wel een legale meetmethode.’

'Maximumwaarden dan ook herzien'

Tabaksfabrikant Philip Morris schrijft in een reactie dat ‘het aan de overheid is om te bepalen welke standaarden gehanteerd dienen te worden om teer-, nicotine- en koolmonoxidegehalten te meten. Indien vanuit de Europese Tabaksproductenrichtlijn de Canadian Intense methode verplicht zou worden gesteld, dan zullen wij ons uiteraard aan de nieuwe regelgeving houden.’ Philip Morris vindt dat bij de invoering van een andere meetmethode ook de maximumwaarden moeten worden herzien. ‘Wanneer bijvoorbeeld de Britse overheid zou besluiten om over te stappen van de huidige snelheidsmeting in mijlen per uur naar kilometer per uur zou het immers ook volstrekt onlogisch zijn om de maximumsnelheid niet aan te passen.’

Talhout van het RIVM noemt dit argument van de tabaksfabrikant ‘een prachtig bedacht frame, dat natuurlijk van geen kant deugt.’ De huidige meetmethode is volgens haar misleidend omdat die suggereert dat bepaalde merken minder schadelijke stoffen bevatten dan andere. Bij de Canadian Intense methode – die realistischer weergeeft wat de roker binnenkrijgt - verdwijnen de merkverschillen vrijwel, aldus Talhout.

Longarts Wanda de Kanter wil een keiharde aanpak

Wanda de Kanter bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van de rechtszaal tot de televisiestudio. En keihard, want 'je kunt brave voorlichting blijven geven tot je een ons weegt'. Lees hier het interview met de longarts terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden