Advocaat eist voor Milosevic vrijlating

De Nederlandse advocaat N. Steijnen zal donderdag in het kort geding voor de rechtbank in Den Haag de vrijlating eisen van Slobodan Milosevic....

Advocaat Steijnen, die dinsdag een bezoek bracht aan zijn cliënt, zal aanvoeren dat Milosevic op illegale wijze uit zijn land is ontvoerd, zegt E. Olof, Steijnens partner. 'Steijnen is ongelooflijk druk met de voorbereiding van een omvangrijke pleitnota en wil niet gestoord worden.' Of Steijnen zich als raadsman heeft aangeboden bij Milosevic, wil Olof niet zeggen. Wel wil hij kwijt dat zijn partner sinds 'enige weken' Milosevic tot zijn cliëntèle mag rekenen.

Steijnen, die in 1979 tot advocaat werd beëdigd en een advocatenpraktijk in Zeist heeft, staat in nauw contact met de advocaten Black en Clark die samenwerken in het Internationale Comité voor de verdediging van Slobodan Milosevic (ICDSM). Of Steijnen zich zal voegen in het adviserende advocatenteam - Milosevic wil zichzelf verdedigen voor het VN-Tribunaal - is onduidelijk. Hij heeft in ieder geval niet de petitie voor de vrijlating van Milosevic op de website van het ICDSM ondertekend.

Half juli maakte de Canadees Black bekend dat Milosevic zich tegen zijn aanhouding zal verzetten. Black betoogde dat het Joegoslavië-Tribunaal illegaal is, omdat het niet door de Algemene Vergadering van de VN is opgericht, maar door de Veiligheidsraad. Volgens Olof zal Steijnen ook het bestaansrecht van het VN-Hof betwisten.

De problematiek is niet nieuw voor Steijnen. In juni 2000 eiste hij namens de Permanente Commissie inzake Nederlandse Oorlogsmisdrijven in Joegoslavië in een kort geding dat Nederland zich voortaan afzijdig zou houden bij NAVO-acties tegen Joegoslavië. Ook poogde hij premier Kok en de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken aansprakelijk te stellen voor de schade van de NAVO-bombardementen. Die noemde hij 'risicoloze terreur'.

Volgens N. Varkevisser van de Nederlandse ICDSM-afdeling heeft de raadsman een 'anti-fascistische achtergrond'. Zo procedeerde hij in januari 1999 namens vredesactivisten en oud-verzetstrijders tegen de Nederlandse steunbetuiging aan de bombardementen op Bagdad. Ook strijdt Steijnen al jaren voor milieugroepen tegen kernwapens en kernenergieactiviteiten. Namens de stichting Herwaardering Pensioenen NSB-Kamerleden pleitte hij voor de stopzetting van het NSB-pensioen van de weduwe Rost van Tonningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden