Advocaat eist andere rechter voor cli in Dexia-zaak

Het advies over aandelenlease dat Dexia in 2002 kreeg van drie bijklussende hoogleraren, heeft een venijnig staartje. Naar verwachting buigt de Arnhemse rechtbank zich volgende week over de vraag of een van haar rechters zakelijke banden zou hebben met een van de professoren, en daarom niet mag oordelen over het...

Van onze verslaggever

Advocaat Patrick aan de Kerk heeft de rechtbank in Arnhem verzocht rechter Nijhuis van een zaak over aandelenlease te verwijderen (in jargon: wraken). Aanleiding voor dit ongebruikelijke verzoek zijn de zakelijke banden die Nijhuis zou hebben met Bas Kortmann, een Nijmeegse hoogleraar die Dexia geadviseerd heeft inzake aandelenlease.

In het bewuste advies, betaald door Dexia, stelde Kortmann samen met collegahoogleraren dat aandelenlease geen vorm was van huurkoop. Woensdag oordeelde de Amsterdamse rechter echter dat dit wel het geval is. Het vonnis kan Dexia tientallen miljoenen gaan kosten.

Rechter Nijhuis en Kortmann hebben allebei een functie bij het installatiebureau Kropman, de een als commissaris, de ander bij de stichting die de aandelen beheert.

Aan de Kerk voert in zijn wrakingsverzoek daarnaast aan dat hoogleraar Andruytinck, een andere opsteller van het advies, indertijd bij de rechtbank Arnhem plaatsvervangend rechter was. 'Zelfs de schijn van belangenverstrengeling is al te veel', zegt Aan de Kerk, die gedupeerde beleggers verdedigt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden