Advocaat Dolmatov sceptisch over verbetering

Het is nu aan de politiek om te bewijzen dat een herhaling van de zaak-Dolmatov niet meer voor kan komen. Dat zei advocaat Marq Wijngaarden van de overleden Russische asielzoeker vrijdag, in reactie op het debat over het asielbeleid in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie schudt handen met VVD-Kamerlid Ard van der Steur na afloop van het debat over de zaak-Dolmatov in de Tweede Kamer. Beeld anp

Aleksandr Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in een cel in Rotterdam, nadat er veel fouten waren gemaakt in de behandeling van zijn asielaanvraag. 'Ik vraag me af of het niet zo weer zou kunnen gebeuren. Dat vermoeden heb ik', aldus Wijngaarden. Volgens hem is het asielbeleid streng, maar niet humaan. 'Ze weten dat het niet loopt. Er blijven fouten gemaakt worden.'

'Er komt waarschijnlijk weer een onderzoek, terwijl er ook direct maatregelen genomen kunnen worden', verwees de advocaat naar een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over de zaak.

Wijngaarden zou graag zien dat de detentie van asielzoekers fors wordt teruggeschroefd en dat er één computersysteem komt voor de registratie en behandeling van asielzoekers. Dat systeem moet gecontroleerd worden door mensen, zodat het correct is. Ook hoopt Wijngaarden dat advocaten en VluchtelingenWerk Nederland inzage krijgen in dat systeem.

De advocaat is overigens wel blij dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zijn excuses aanbood in de Tweede Kamer, terwijl de vrienden van Dolmatov op de publieke tribune zaten. Die vrienden vertegenwoordigen ook de moeder van de overleden Rus. 'Het moment waarop hij excuses aanbood is mij om het even, maar het is goed dat het gebeurde terwijl zij aanwezig waren.'

Over het feit dat de staatssecretaris aanblijft, ondanks veel kritiek, laat Wijngaarden zich niet uit. Het gaat de advocaat er vooral om dat het beleid verbetert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.