Advocaat: Dierentuin mogelijk strafbaar

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse strafrechtadvocaat Frank van Ardenne zegt naar aanleiding van de ontsnapping van gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp dat het strafbaar is als een houder van gevaarlijke dieren onvoldoende toezicht houdt.

In hoeverre van zo'n misdrijf sprake is, zou door justitie moeten worden onderzocht, vindt hij. Op het misdrijf, vervat in artikel 425 van het Wetboek van Strafrecht staat maximaal een gevangenisstraf van een half jaar. Behalve de dierentuin zelf, zou justitie ook de directeur als feitelijk leidinggevende kunnen vervolgen, aldus Van Ardenne zaterdag.

De raadsman zei verder dat ook degenen die Bokito vlak voor de ontsnapping zouden hebben getreiterd, zich mogelijk aan een strafbaar feit hebben schuldig gemaakt als zij het dier hebben ,,opgehitst tegen een mens''. Volgens de dierentuin hebben getuigen verklaard dat de zilverrug voor hij de benen nam, door bezoekers werd gepest.

Shockschade

Afgezien van de strafrechtelijke kant kunnen slachtoffers in een civiele procedure schade eisen. Het gaat dan niet alleen om gewonden. Ook mensen die de aap de vrouw zagen toetakelen en daardoor langdurig van de kaart zijn, kunnen volgens de advocaat shockschade claimen.

Een woordvoerster van justitie in Rotterdam zegt dat de politie uiteraard proces-verbaal opmaakt en dat justitie aan de hand daarvan kijkt of nader onderzoek nodig is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden