Advocaat dient klacht tegen Veerman in bij justitie

Advocaat B. van der Goen gaat bij het openbaar ministerie (OM) een klacht indienen tegen minister Veerman van Landbouw. Dat maakte de advocaat zaterdagmiddag bekend in Hunsel, waar enkele tientallen demonstranten vrachtwagens met geruimd pluimvee de weg versperren naar een slachterij....

ANP

Daar wordt alle pluimvee gedood, dat zaterdag in negen Midden-Limburgse gemeenten is opgehaald. Volgens de advocaat overtreedt de minister door het ruimen van hobbydieren zijn eigen wet. Volgens artikel 350 van het Wetboek van Strafrecht kan ook een minister, die opzettelijk de wet overtreedt, daarvoor gestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar, aldus Van der Goen.

Van der Goen riep eerder hobbyboeren op 'ruimers' persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de schade. Veerman eiste daarna dat de advocaat die oproep zou intrekken. Anders zou Veerman de advocaat aanklagen bij de Orde. Van der Goen liet zaterdag in Hunsel weten op dit ultimatum niet in te zullen gaan.

De politie sommeerde de actievoerders rond half een om vrachtwagens met geruimd pluimvee niet langer de doorgang te versperren. Een aantal vrachtwagens is inmiddels tegengehouden.

De actievoerders besloten vervolgens de vrachtwagens alleen door te laten, als de inzittenden informatie kregen waarin ze gewezen worden op de gevolgen van de ruimingen. Maar een medewerker van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) verbood de inzittenden van de vrachtwagens daarop deze informatie in ontvangst te nemen: de chauffeur en bijrijder moeten hun raampje dicht houden. De blokkade gaat daarom door.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden