Advocaat: bestuurder Peter Wakkie is erin geluisd

De Nederlandse topadvocaat Peter Wakkie is weer op vrije voeten, maar rondom zijn arrestatie is nog steeds veel onduidelijk. Volgens de Spaanse nieuwswebsite El Confidencial werd Wakkie opgepakt in verband met de betaling van miljoenen euro's smeergeld aan familieleden van Russische ministers, maar volgens advocaat Marcel Evers is Wakkie erin geluisd door Javier Pérez, de voormalige baas van Zed+.

Redactie
Peter Wakkie Beeld anp
Peter WakkieBeeld anp

De 68-jarige advocaat werd maandagochtend gearresteerd bij aankomst op het vliegveld van Madrid. Volgens de Spaanse nieuwswebsite El Confidencial werd Wakkie opgepakt in verband met de betaling van miljoenen euro's smeergeld aan familieleden van Russische ministers, maar Spaanse autoriteiten hebben de reden voor zijn arrestatie niet bevestigd.

Wakkie is door de Nederlandse Ondernemingskamer aangesteld als interim-bestuurder van de Nederlandse holding van het telecombedrijf Zed+. Dat heeft volgens Wakkies advocaat een conflict met de Spaanse miljonair Javier Pérez, die de bestuurder is van de Spaanse dochtervennootschap Zed Worldwide.

Wakkie is onder meer bekend als voormalig bestuurder van supermarktconcern Ahold. Na zijn pensionering eind 2009 bleef hij actief als commissaris bij diverse grote bedrijven als ABN Amro, TomTom en Wolters Kluwer. Eind maart 2015 vertrok hij bij ABN Amro, vanwege de ophef over de uiteindelijk teruggedraaide salarisverhoging voor bestuurders van de bank. Ook treedt Wakkie vaak op als advocaat van voetbalclub Ajax.

Volgens de woordvoerder kan Wakkie gewoon terug naar Nederland reizen.

Erin geluisd

Volgens Marcel Evers, de Nederlandse advocaat van Planeta, een Spaanse uitgever die een belang van 20 procent heeft in Zed Worldwide (ZZW), is Wakkie er maandag ingeluisd door Javier Pérez, de voormalige baas van Zed+.

Pérez werd een jaar geleden geschorst door de Ondernemingskamer vanwege onder meer het vervalsen van e-mails. Die schorsing geldt niet in Spanje. Volgens Evers probeert Pérez nu met alle middelen te voorkomen dat hij ook in Spanje de controle over ZWW verliest. Het door Wakkie geleide Zed+ zou daarvoor kunnen zorgen. Komende vrijdag wordt opnieuw gepraat over de positie van Pérez. Hij zou Wakkie gisteren naar Spanje hebben gelokt met een verzonnen verhaal over een bieding.

'Inmiddels is gebleken dat die bespreking niets om het lijf had', aldus een verklaring van Planeta-advocaat Evers. 'Eenmaal geland werd Wakkie aangehouden door de politie. Minder dan 30 minuten later publiceerde Augustin Marco, journalist van El Confidencial, al een uitgebreid verhaal over de arrestatie. Een dergelijke publicatie kun je niet in een paar minuten doen en moet op voorhand zijn voorbereid.'

Volgens hem is ook het verhaal dat Wakkie banden heeft met de Russische magnaat Mikhail Fridman door de Spanjaard bedacht, terwijl het onzin is. 'Wakkie wordt in El Confidencial neergezet als 'de rechterhand van Fridman'. Terwijl tijdens de vele zittingen bij de Ondernemingskamer al lang is komen vast te staan dat Wakkie geen enkele band met Mikhal Fridman heeft', aldus Evers.

Andere versie

Journalist Agustín Marco van El Confidencial, die bronnen binnen de politie zegt te hebben, brengt in een uitgebreide reconstructie een heel ander verhaal over de omstreden aanhouding. Dit is wat hij meldt.

'Tussen de 30 en 40 agenten van de speciale eenheden namen maandagochtend Terminal 2 van de luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas in, tot stomme verbazing van de mensen die stonden te wachten hun familie en vrienden.'

Eerder beschreef Marco dat twee speciale eenheden zich bezighouden met mogelijke delicten van Zed+, het Spaans-Russisische technologiebedrijf waarvan Wakkie de bestuurder is: de eenheid voor economische en fiscale delicten en de eenheid voor georganiseerde criminaliteit, afdeling Oost-Europa. Ze worden aangestuurd door José Grinda, een officier van justitie die de strijd aanbindt met corruptie.

'Zij stonden daar de te wachten op een goedgeklede man, in pak en met stropdas, die de KLM-vlucht van 7:45 uit Amsterdam had genomen. De camera's en mobiele telefoons van de omstanders werden ingenomen om te voorkomen dat er opnames zouden worden gemaakt van de operatie. Wakkie landde om 10:10 en werd meteen daarna gearresteerd'

'Eigenlijk verwachtten ze hem afgelopen vrijdag al. Wakkie moest naar Madrid voor een bijeenkomst met investeerders die geïnteresseerd waren in het kopen van Zed+. Maar Wakkie excuseerde zich afgelopen donderdagmiddag. Hij liet weten dat hij niet naar Spanje kon komen wanneer de Spaanse politie, samen met de Amerikaanse en Nederlandse, alles al had voorbereid.'

Onduidelijk is wat de politie precies zou hebben voorbereid. Hoe dan ook: 'Wakkie vroeg de afspraak de verzetten. Van het oorspronkelijke plan moest dus worden afgezien. Ondertussen vreesden de onderzoekers dat de beroemde Nederlandse advocaat het vermoeden had gekregen dat ze achter hem aanzaten.'

'Maar afgelopen vrijdag bevestigde Wakkie zijn aanwezigheid op maandag bij een afspraak met Green Apple, en bedrijf uit Oost-Europa, dat met verscheidende schuldeisers van Zed+ - de banken BBVA, Santander, ING, HSBC, Raiffeisen Bank en Alfa Bank - een akkoord had bereikt. Wakkie verzekerde dat hij naar Madrid zou komen in het gezelschap van onder meer Frank Schreve, een andere Nederlandse commissaris van Zed+. En zo gebeurde het.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden