Advocaat: bekentenis van Joran is misschien vals

Amsterdam Joran van der Sloot heeft mogelijk een valse bekentenis afgelegd. Volgens advocaat Bert de Rooij heeft zijn cliënt kort voordat hij zou hebben toegegeven dat hij Stephany Flores heeft gedood, gebeld met zijn moeder en hebben geklaagd dat de Peruaanse politie hem onder grote druk zette....

‘Joran vertelde zijn moeder dat hij onder redelijk barbaarse omstandigheden werd verhoord en dat de politie uit was op een afgedwongen bekentenis’, zegt De Rooij. ‘Tijdens het gesprek, dat twee minuten duurde, huilde hij. Zijn moeder was erg bezorgd, vertelde ze me maandagavond. Inmiddels heb ik via de media vernomen dat Joran enkele uren na het gesprek met zijn moeder zou hebben toegegeven dat hij Flores om het leven heeft gebracht. Daarom vraag ik me af of die bekentenis misschien vals is.’

Bekentenis
Internationale media meldden dinsdag op basis van politiebronnen dat Van der Sloot huilend heeft bekend. De Peruaanse autoriteiten hebben dat bevestigd. De Nederlander zou de hotelkamer in Lima even hebben verlaten en haar toen hij terugkeerde betrapt hebben terwijl ze in zijn laptop keek; ze las iets over zijn betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway in 2005. Van der Sloot zou Flores in een vlaag van woede hebben geslagen, waarbij haar nek brak.

Advocaat De Rooij heeft officieel niets gehoord over een bekentenis. Hij beklemtoont dat hij maandagavond al opheldering heeft gevraagd over de manier waarop zijn cliënt wordt ondervraagd. In een fax aan de Nederlandse ambassade in Peru schrijft de raadsman dat de verhoren volgens Van der Sloot angstaanjagend verlopen en gericht zijn op een afgedwongen bekentenis. Hij verzoekt de ambassade te bevorderen dat zijn cliënt ‘zijn rechten als verdachte ten volle kan consumeren’ en te zorgen dat internationale verdragen over de behandeling van gevangenen worden gerespecteerd.

Tot tevredenheid van De Rooij heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken inmiddels zijn onvrede geuit over de schending van de privacy van zijn cliënt in Peru. ‘Joran is als bijnummer van een slechte act langs een circus van journalisten getroond’, stelt de raadsman.

De Rooij is niet de officiële vertegenwoordiger van Van der Sloot in Peru maar hij helpt hem wel, omdat hij hem eerder heeft bijgestaan. ‘Ik heb de ambassade per fax gevraagd uit te zoeken of Joran inmiddels een Peruaanse advocaat heeft en of die bij de verhoren aanwezig is geweest. Ook wil ik dat ze nagaan of het bericht van Joran klopt dat hij is gedwongen een verklaring te tekenen waarin hij akkoord gaat met de hulp van een raadsman die is aangewezen door de overheid. Dat is niet per se slecht, maar er bereiken me berichten dat hij wellicht beter iemand anders kan inschakelen.’

Fondsen
De raadsman heeft de naam van een strafrechtadvocaat uit Lima voorgelegd aan Van der Sloots moeder. Ze heeft nog niet beslist of ze deze man zal inhuren. ‘Het gaat moeilijk voor haar worden een advocaat te betalen. Ze is aan het kijken of ze geld kan lenen, of dat ze fondsen kan werven.’ De bewuste advocaat heeft toegezegd dat hij zal proberen Van der Sloot zo snel mogelijk te bezoeken, om te kijken of het klikt.

De ambassade heeft hem dinsdagmiddag laten weten dat de Nederlandse autoriteiten zich niet mengen in ‘binnenlandse aangelegenheden’ maar er wel op toezien dat Van der Sloot volgens minimale normen wordt behandeld. De verdachte wordt bijgestaan door een raadsman maar wie dat is, blijft onduidelijk. De Rooij noemt de antwoorden onbevredigend. ‘Ik krijg te horen dat Joran maar één contactpersoon mocht aanwijzen en dat hij zijn moeder heeft gekozen. Dat is heel onhandig, omdat ik dan alle vragen via haar moet stellen.’

De Peruaanse strafrechtexpert Mario Amoretti heeft dinsdag tegen journalisten gezegd dat hij denkt dat Van der Sloot heeft bekend om een lagere straf te krijgen. Als de Nederlander in een vlaag van woede heeft gehandeld, is sprake van doodslag. Dat zou betekenen dat hij geen 35 jaar celstraf riskeert, voor moord, maar 6 tot 20 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden