Adviseurs willen ook controle Ctsv op bijstand

Het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) moet de uitvoering van alle sociale regelingen gaan controleren. Zo moet ook de uitvoering van de bijstand onder toezicht van het Ctsv komen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit bleek maandag in Den Haag bij de presentatie van het nieuwe bestuur van het Ctsv. Voorzitter W. Scherpenhuijsen Rom en de bestuursleden O. Fles en P. Visser zullen op 1 januari beginnen. Etty zal het nieuwe bestuur de eerste maanden nog als adviseur bijstaan.

Nu controleert het Ctsv alleen uitvoering van de werknemersverzekeringen - WW, AAW-WAO, de Toeslagenwet en de nieuwe ziektewet - en de volksverzekeringen zoals AOW en kinderbijslag. De uitvoering van de sociale voorzieningen zoals de bijstand vallen onder het ministerie van Sociale Zaken en de Algemene Rekenkamer. Met beide verzekeringen is zo'n 90 miljard gulden per jaar gemoeid.

Scherpenhuijsen Rom, Visser en Fles zullen vanaf 1 januari 1997 onderling een rooster maken, zodat elke dag een van hen bij het Ctsv aanwezig is. Zij zijn niet voor een vast aantal dagen aangesteld.

De beloning is volgens De Grave vooral vastgesteld met het oog op de zwaarte van de functie. Scherpenhuijsen Rom gaat jaarlijks 150 duizend gulden bruto verdienen, Fles en Visser ieder 120 duizend.

Dat is fors minder dan het vorige Ctsv-bestuur. Ex-voorzitter Van Leeuwen verdiende 300 duizend gulden en haar twee medebestuurders 250 duizend. Zij waren full-time aangesteld. Het bestuur-Van Leeuwen werd in maart ontslagen als gevolg van de bestuurscrisis bij het Ctsv. Etty en Geurtsen zijn sindsdien interim-bestuurders. In juni leidde de crisis tot de val van staatssecretaris Linschoten van Sociale Zaken.

Scherpenhuijsen Rom typeert de taakopvatting van het nieuwe bestuur als die van 'gedelegeerd commissaris' in het bedrijfsleven. Een gedelegeerd commissaris springt de directie in de bedrijfsvoering bij. Het Ctsv krijgt drie fulltime directeuren voor het dagelijks bestuur.

Bij de selectie van het nieuwe bestuur heeft de politieke voorkeur van de bestuursleden geen rol gespeeld, benadrukt De Grave. Fles is overigens twaalf jaar lang PvdA-wethouder sociale zaken geweest in Enschede. Maandag bleek Visser CDA'er te zijn. Scherpenhuijsen Rom is lid van zowel CDA als VVD.

Scherpenhuijsen Rom zal andere, eventueel conflicterende nevenfuncties neerleggen. Zelf acht hij zich prima in staat verschillende 'petten' uit elkaar te houden, maar hij merkt dat zoiets in Nederland altijd argwanend wordt bekeken. Het betreft bijvoorbeeld het lidmaatschap van het bestuur van de werkgeversorganisatie VNO-NCW en andere activiteiten in het bedrijfsleven. Visser wordt op 1 januari gepensioneerd als directeur personeelszaken bij Hoogovens en verlaat derhalve het bestuur van VNO-NCW.

De nieuwe organisatiewet die het Ctsv een andere opdracht geeft, wordt niet op 1 januari van kracht maar pas op 1 maart. Het nieuwe bestuur kondigt aan de eerste drie maanden te willen gebruiken om zich in te werken. Samenhang met het uitstel van de nieuwe wet is er volgens Etty niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.