NieuwsCoronavirus

Adviseurs van het OMT: ‘Scherm ouderen en kwetsbaren meer af’

Ouderen en kwetsbaren zouden beter moeten worden afgeschermd tegen het coronavirus, om een volledige lockdown in verpleeghuizen te voorkomen. Dat stellen verschillende adviseurs van het Outbreak Management Team (OMT) in het AD.

Redactie
Een bewoner van verpleeghuis Honinghoeve van Stichting Waalboog krijgt bezoek van zijn vrouw, afgelopen mei, toen een beperkte groep verpleeghuizen meedeed aan een proef met het toelaten van bezoek.  Beeld ANP
Een bewoner van verpleeghuis Honinghoeve van Stichting Waalboog krijgt bezoek van zijn vrouw, afgelopen mei, toen een beperkte groep verpleeghuizen meedeed aan een proef met het toelaten van bezoek.Beeld ANP

Zo pleit Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg bij het VU Medisch Centrum, voor het reguleren van bezoek in verpleeghuizen en de inzet van beschermingsmiddelen. Ook oppert hij om met vrijwilligers te controleren of bezoekers zich wel houden aan de 1,5 meter afstand.

Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie, wil een systeem met ‘sociale bubbels’. Dit houdt in dat kwetsbare mensen slechts omgaan met een beperkt aantal vaste contactpersonen. ‘Als je het virus vergelijkt met een bosbrand, zijn sociale bubbels de brandgangen die voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt’, zegt hij in de krant.

Volgens emeritus-hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis, die geen adviseur is van het OMT, zouden ouderen thuis moeten blijven om jongeren meer bewegingsruimte te geven. ‘Ik vind dat logisch en goed verdedigbaar’, zegt ze in het AD. ‘Ook voor onze eigen bescherming is het beter als wij zo min mogelijk in de openbare ruimte komen.’

Lees verder

Viroloog Marion Koopmans: ‘Leuk was het niet om op deze manier gelijk te krijgen’
Viroloog Marion Koopmans (63) werd als lid van het nationale Outbreak Management Team in enkele maanden tijd een soort BN’er – en mikpunt van grote kritiek. Hoe navigeert Koopmans zich door deze tijd?

Kinderarts en OMT-adviseur: ‘Overweeg 1 meter afstand en mondkapjes om nieuwe schoolsluiting te voorkomen’
Om te voorkomen dat de middelbare scholen weer moeten sluiten, moet het kabinet ook maatregelen als 1 meter afstand tussen scholieren en desnoods mondkapjes overwegen, stelt kinderarts Károly Illy.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden