Adviseur van Saddam loopt over

Adviseur van Saddam loopt over

Terwijl hij in een Amerikaans legervoertuig stapte, keek Al Saadi recht in de camera en zei: 'Jullie zullen nog zien dat ik altijd de waarheid heb gesproken.' Kijkend naar de BBC Worldservice ontdekte de adviseur van Saddam Hussein dat de VS hem bij de 55 meest gezochte leden van het Iraakse regime hadden geplaatst. Dat was voor Al Saadi reden zichzelf zaterdag aan te geven. Zelf omschreef Al Saadi zich recent als 'een technocraat en niet iemand die in de politieke hiërarchie staat', maar de Amerikanen beschouwen hem als een grote vis.

Inlichtingendiensten menen dat hij jarenlang een prominente rol vertolkte bij de ontwikkeling van biologische en chemische wapens. Tijdens de oorlog met Iran (1980-'88) gaf Al Saadi leiding aan het Iraakse wapenprogramma. Om zijn veiligheid te garanderen had Al Saadi zaterdag de Duitse tv-zender ZDF uitgenodigd hem te filmen. Hij herhaalde dat Irak geen massavernietigingswapens heeft. In januari had hij in een interview met de Amerikaanse zender ABC ontkend dat in 1988 Koerden met mosterdgas vermoord werden.

Het Pentagon heeft een bandopname waarop volgens specialisten Ali Hassan al Majeed - evenals Al Saadi voorkomend op de 55 most wanted-lijst - pocht over de succesvolle vergassing van de Koerden. Voorafgaand aan de oorlog fungeerde Al Saadi als intermediair tussen het regime van Saddam Hussein en de VN-wapeninspecteurs. In die rol maakte hij de Amerikanen bij herhaling uit voor 'leugenaars' en 'stripfiguren die een show opvoeren'. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell beweerde dat Al Saadi tot taak had de wapeninspecties te obstrueren en zei dat Al Saadi als geen ander weet waar de massavernietigingswapens verstopt zijn.

Al Saadi, als shi'iet een vreemde eend in het voornamelijk uit soenHnieten samengestelde regime van Saddam Hussein, maakte carriere in de jaren tachtig. Vanwege zijn huwelijk met een Duitse vrouw was hij in 1968 uit het Iraakse leger gezet, maar door zijn grote wetenschappelijke kennis wist hij nadien toch de aandacht te trekken.

Al Saadi slaagde erin het bereik van de scud-raketten te vergroten en verdiende daarmee een bevordering tot wetenschappelijk adviseur' van Saddam Hussein.Tegenover de ZDF verklaarde Al Saadi niet te weten waar Saddam Hussein zich momenteel bevindt. Hij zei de voorbije dagen in bij dede kelder van zijn huis te hebben doorgebracht terwijl andere leden van het bewind op de vlucht waren geslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden