Adviseur Saddam Hussein geeft zich over

Generaal Amer al-Saadi, een adviseur van de Iraakse president Saddam Hussein, heeft zich zaterdag in Bagdad vrijwillig overgegeven aan de Amerikaanse strijdkrachten. Hij werddaarbij op zijn eigen verzoek begeleid door een cameraploeg van het Duitse tv-station ZDF, die de overgaveheeft gefilmd....

ANP

Al-Saadi staat op de door het VS-opperbevel gepubliceerde lijst van 55 meestgezochte Iraakse kopstukken, diede Amerikanen in handen willen krijgen. Het lijkt erop dat Al-Saadi de eerste Iraakse leidervan de lijst is die zich vrijwillig overgeeft.

In een exclusief vraaggesprek met het ZDF eerder verklaarde Al-Saadi dat hij geen enkele informatie heeft overhet lot van Saddam Hussein. Hij ontkende dat Irak biologische of chemische wapens heeft. Voor de oorlog wasAl-Saadi een van de gesprekspartners van de VN-wapeninspecteurs in Irak. De generaal zei dat hij had beslotenzich over te geven omdat hij zich 'op geen enkele manier schuldig voelt'.

De belangrijkste leden van de entourage van de Iraakse president Saddam Husseinzijn volgens de Amerikaanse strijdkrachten in meerderheid het land ontvlucht. 'De vertegenwoordigers van hetregime die er niet in zijn geslaagd de grens over te gaan, zijn naar Tikrit vertrokken”, zei de Amerikaansegeneraal John Kelly zaterdag op een Amerikaanse militaire basis aan de rand van Bagdad.

In Tikrit, de noordelijk van Bagdad gelegen geboorteplaats van Saddam Hussein, bevinden zich volgens deAmerikanen ook strijders van de Republikeinse Garde die de gevechten met de Amerikaanse troepen hebbenoverleefd. Eenheden van de Amerikaanse mariniers zijn op weg naar het noorden.

De VS hebben 'passende beloningen' in het vooruitzicht gesteld voor informatie die leidt tot aanhouding van deleiders van het gevallen regime van Saddam Hussein. Dit deelde een van de woordvoerders van hetAmerikaanse Centraal Commando in Qatar, generaal Vincent Brooks, zaterdag mee. Ook voor aanwijzingen overopslagplaatsen van massavernietigingswapens willen de VS geld betalen.

In het westen van Irak hebben Amerikaanse militairen een bus met 59 militairen aangehouden die de grens overwilden vluchten. Volgens Brooks hadden de mannen 630.000 dollar bij zich in coupures van 100 dollar enbrieven waarin beloningen werden aangekondigd voor het doden van Amerikaanse soldaten. Brooks zei geengegevens te hebben over de nationaliteit van de aangehouden mannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden