Adviseur Obama noemt Clinton 'monster' en stapt op

Samantha Power, een toonaangevende adviseur van Barack Obama, is noodgedwongen opgestapt na harde uitlatingen over Hillary Clinton.

Van onze verslaggever Diederik van Hoogstraten

Samantha Power, een hoogleraar aan Harvard University en winnaar van de Pulitzerprijs, haalde in een interview met The Scotsman hard uit naar Clinton, die zich ‘tot alles zou verlagen’.

Bah
‘Je kijkt naar haar en je denkt: bah’, aldus Power over Clinton. Power was in Londen om haar nieuwe boek en de ideeën van Obama aan de man te brengen. ‘De hoeveelheid misleiding die ze heeft geuit is erg onaantrekkelijk.’

Obama heeft veelvuldig beloofd een ‘schone’, positieve campagne te zullen voeren, zonder gescheld en ‘modder gooien’. Zijn campagne nam vrijdagmorgen meteen afstand van de opmerkingen, en Power deed een verklaring met excuses uitgaan. Maar het was al te laat voor de adviseur, die eerder een jaar vrij nam om voor Obama in de senaat te werken. Na toenemende media-aandacht en klachten van de Clinton-campagne, stapte Power op. Ze bood haar excuses aan Obama aan en noemde haar opmerkingen ‘onvergeeflijk’.

Politieke retoriek
Het was de twee keer in korte tijd dat de campagne van de Democraat in het nieuws kwam vanwege controversieel gedrag van een medewerker. Austan Goolsbee, een economische adviseur, zou stiekem met Canadese politici hebben gepraat en hun hebben verzekerd dat Obama’s betogen tegen vrije handel slechts ‘politieke retoriek’ waren. Goolsbee ontkende dit te hebben gezegd en bleef aan als medewerker.

Obama ging vrijdag niet in op de nieuwe controverse rond Power.

Samantha Power over het buitenlandbeleid van Obama

]]>

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden