Adviseur Hans Andersson geldt als open, maar ook als hard

ALS het gaat om het doorlichten of uitzoeken van geschikte mensen, zoekt de PvdA vaak haar prominente lid Hans Andersson op....

Jan 't Hart

Hij maakte in een analyse van Van Hees' functioneren korte metten met de sociaal-democrate. Andersson oordeelde dat zij niet beschikt over organisatorische en leidinggevende capaciteiten en dat zij niet opereerde als een inspirerende partijvoorzitter.

Andersson heeft de naam open, maar ook hard te zijn. Dat is volgens ingewijden ook de werkcultuur op zijn bureau.

'Zijn kracht is mensen te doorgronden', zegt een organisatie-adviseur die nauw met hem heeft samengewerkt. 'Je hebt adviseurs die uitgaan van systemen of structuren, Hans kijkt naar de mensen.'

Dat was de reden waarom in 1994 toenmalig PvdA-voorzitter Felix Rottenberg hem benaderde om zitting te nemen in de commissie die kandidaten moest uitzoeken voor de Tweede-Kamerlijst. Andersson stond zo aan de wieg van de selectie van jonge PvdA-Kamerleden als Rick van der Ploeg, Adri Duivesteijn, Marjet van Zuijlen en Rob Oudkerk.

Volgens ingewijden in de PvdA was Andersson er, zeker in de tijd van Felix Rottenberg (voorzitter van 1992 tot 1997), altijd bij als er crisismanagement in de partij moest worden bedreven. Toen partijprominenten deze zomer hadden bedacht dat er een onderzoekje naar het functioneren van Van Hees moest komen, was hij de logische keuze.

Hij is geen partijlid met uitgesproken politieke meningen, maar hij bewijst de PvdA vele diensten. Hij is een prominent lid van de sociaal-democratische inner circle. Medevennoot van zijn bureau is bijvoorbeeld Walter Etty, ex-PvdA-wethouder in Amsterdam.

Andersson is een gedegen werker, die niet over een nacht ijs gaat. Hij is voortvarend, maar kent soms te weinig twijfel en vertrouwt dan te vlug op zijn inzichten. Heeft hij eenmaal een oordeel gevormd, dan is hij er moeilijk van af te krijgen. Maar in de vorming van dat oordeel, zeggen ingewijden, stelt hij zich open op.

Andersson is momenteel voorzitter van de ROA, de Raad van Organisatie Adviesbureaus. Hij wordt vaak aangezocht als het functioneren van bestuurders moet worden onderzocht.

Hij schudde de politie-organisatie twee jaar geleden op door te stellen dat de politie vier- tot zesduizend agenten achter het bureau vandaan de straat op kon krijgen. Hij noemde dat flexibilisering. Dat is nu kabinetsbeleid. Hij is een goede kennis van de Amsterdamse oud-korpschef Nordholt en de Rotterdamse ex-politiechef Hessing.

Andersson is momenteel de adviseur van staatssecretaris Cohen van Justitie. Hij begeleidt de totstandkoming en invoering van de Vreemdelingenwet, waarmee hij miljoenen guldens verdient. Dat leidde tot gefronste wenkbrauwen in de Tweede Kamer, maar op het ministerie van Justitie wordt zijn naam met diep respect uitgesproken. Hij heeft de vele standpunten over de nieuwe Vreemdelingenwet goed gekanaliseerd, vinden ze bij Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden