Adviseur Goudstikker-zaak voelt zich belazerd door geheime deal advocaten

Hoogleraar Isaac Lipschits, als adviseur betrokken bij de affaire-Goudstikker, voelt zich ‘belazerd’ wegens een geheime miljoenendeal tussen Goudstikker-erfgename Marei von Saher en haar Nederlandse advocaten....

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Lipschits vindt dat zijn autoriteit als kenner van de joodse naoorlogse geschiedenis is ‘misbruikt’ ten behoeve van geldelijk gewin van personen die niets met de oorlog te maken hebben.

De hoogleraar hield in 2005 een emotioneel betoog ten overstaan van de speciaal ingestelde restitutiecommissie waarin hij de teruggave van meer dan 200 schilderijen aan Von Saher bepleitte.

Lipschits werd hiervoor benaderd door Dick Schonis en Roelof van Holthe tot Echten, de Nederlandse advocaten van Von Saher.

De advocaten vertelden Lipschits niet dat zij 40 miljoen euro konden verdienen als de claim van Von Saher zou worden toegewezen. Een alerte belastingambtenaar ontdekte in mei 2006 de tot dan toe onbekende afspraken tussen Von Saher en haar advocaten.

Na die ontdekking liet de overheid Von Saher weten dat de restitutie op losse schroeven was komen te staan en dwong ze de advocaten afstand te doen van hun claim op de opbrengst van de schilderijen. Ze greep deze verklaring aan om onder de gemaakte no-cure-no-pay-contracten met haar advocaten uit te komen.

Schonis ging onlangs akkoord met een schikkingsvoorstel met Von Saher en ontvangt ruim 4 miljoen euro voor zijn rol. Van Holthe tot Echten hoort vrijdag of hij van de rechter beslag mag leggen op de collectie-Goudstikker, die binnenkort officieel aan Von Saher wordt overgedragen. De advocaat eist 15,6 miljoen euro als beloning voor zijn werkzaamheden.

Lipschits noemt de verdiensten van de advocaten ‘bloedgeld’. Jan Bank, lid van de restitutiecommissie, deelt de zorgen van Lipschits. ¿Dit is een onprettige affaire. De sympathie voor de teruggave van oorlogskunst kan in het geding komen als blijkt dat mensen die niets met de oorlog te maken hebben er miljoenen aan verdienen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden