Adviezen antiviruspil tegenstrijdig

De adviezen over het gebruik van het antivirale middel tamiflu zijn tegenstrijdig. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het door personen die zijn betrokken bij het ruimen van kippen zonder bezwaar langer dan zes weken kan gebruiken....

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het ministerie eind vorige week dat het voorschrijven van tamiflu zorgvuldig dient te zijn. 'De ervaring met grootschalige toepassing van het middel is beperkt en men weet niet wat de eventuele lange termijn effecten zijn van osaltamivir (tamiflu).' Het OMT coördineert de bestrijding van de vogelpest.

Staatssecretaris Ros van Volksgezondheid zegt dat ze dit advies overneemt. Dit advies was nodig omdat Nederland het middel beperkter voorschrijft dan België. Bij de zuiderburen krijgen ook agenten die wegafzettingen bij boerderijen bewaken het anti-griepmedicijn voorgeschreven. In Nederland mag het medicijn alleen worden geslikt door mensen die daadwerkelijk bij het ruimen zijn betrokken of op de bedrijven komen waar besmette kippen zijn. Ros wilde weten waarom het OMT afwijkt van de Belgische adviezen.

De terughoudendheid van het OMT valt te verklaren uit de recente toelating van tamiflu. Pas vorig jaar is het in Nederland op de markt gekomen. Er is derhalve nog niet veel ervaring mee. Er kan een onbekende bijwerking zijn, die plotseling aan het licht komt als een grote groep mensen het middel gebruikt.

Tamiflu voorkomt de verspreiding van het griepvirus in het lichaam. Het zal de symptomen van de ziekte verlichten, meldt de bijsluiter. In het geval van de vogelpest, veroorzaakt door een griepvirus, is het slikken zinvol. Meestal krijgen de besmette personen last van een onschuldige oogontsteking. Het middel voorkomt ook dat de virusdeeltjes zich via traanvocht verspreiden.

Elk medicijn heeft bijwerkingen, voor tamiflu is dat niet anders. Iedereen die het krijgt voorgeschreven, moet de arts waarschuwen als hij of zij andere geneesmiddelen neemt, ook de vrij verkrijgbare, zoals paracetamol, ibuprofen of aspirine. Ook met nierproblemen moet het anti-griepmiddel niet worden genomen. Het effect op het ongeboren kind is niet bekend, ook niet op de borstvoeding. Het middel is niet geschikt voor kinderen onder de één.

Als bijwerkingen worden misselijkheid en braken genoemd. Volgens fabrikant Roche zijn die meestal tijdelijk. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, slaapproblemen en hoofdpijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden