Nieuwsadviescolleges

Adviesraden weinig divers: aandeel vrouwen stagneert, aandeel minderheden zelfs gedaald

Niet alleen de top van het bedrijfsleven heeft moeite met meer diversiteit. Ook de zeventien adviescolleges van de regering zijn, tegen de wettelijke bepaling van evenredigheid in, nog steeds mannelijke witte bolwerken.

Wilco Dekker
null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Dat meldt de Algemene Rekenkamer, die onderzoek deed naar de bemensing bij de zeventien vaste adviesraden van de regering, zoals de Raad voor Cultuur, de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie en de Gezondheidsraad. Het aandeel vrouwen bleef de afgelopen tien jaar steken op 38 procent. De Rekenkamer noteert dat het, honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht, ‘nog steeds moeizaam gaat met het aandeel vrouwen in functies waarin ze kunnen meebeslissen over beleid en wet en regelgeving’.

Het aandeel mensen uit een etnische of culturele minderheid daalde zelfs, van 10 procent in 2010 naar 4 procent in 2016, het laatste jaar dat deze gegevens door het ministerie van Binnenlandse Zaken werden bijgehouden. ‘Etnische en culturele minderheden zijn uit beeld’, aldus het onderzoek.

Volgens een wettelijke bepaling moeten de adviesraden streven naar een evenredige deelname. Dat streven leidt tot nu toe niet tot het gewenste effect, concludeert de Rekenkamer. Bij evenredige vertegenwoordiging hadden de adviesraden voor de helft uit vrouwen moeten bestaan. Het aandeel leden uit een etnische of culturele minderheid had 10 procent moeten zijn. Of de leden ook vooral mannelijke witte vijftigplussers zijn is onduidelijk. Naar de leeftijd is niet gekeken,

Afbreukrisico

De Rekenkamer keek ook hoe de adviesraden nieuwe leden werven. Van de 17 colleges nodigen er negen kandidaten uit om te solliciteren, waarna gesprekken volgen. Bij zes colleges bepalen de zittende leden welke kandidaten benaderd worden, en wie wordt benoemd, de zogeheten coöptatie. Solliciteren is ‘not done’ en er wordt gevreesd voor een ‘afbreukrisico’ van betreffende ‘gewichtige personen’, kregen de onderzoekers te horen.

Coöptatie hoeft niet slecht zijn, zegt de Rekenkamer. Zeker in sectoren die ‘vervrouwelijken’, zoals het recht, zijn vrouwen goed vertegenwoordigd in de netwerken van de zittende leden. Maar voor meer mensen uit minderheidsgroepen is die coöptatie niet goed, omdat ‘etnische en culturele minderheden veel minder op het netvlies staan’.

De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken is het meest divers, met vijf vrouwen en twee leden uit een minderheid, op een totaal van tien leden. De Commissie Vennootschapsrecht en de Raad van deskundigen voor de nationale meetstandaarden bungelen onderaan.

MEER OVER DIVERSITEIT EN VROUWENQUOTUM

De Sociaal-Economische Raad vindt dat het kabinet met ingang van 2020 een verplichtend ‘ingroeiquotum’ moet invoeren voor meer topvrouwen bij beursgenoteerde bedrijven.

Diversiteit in bestuurskamers is nodig voor verbinding en draagvlak in de samenleving, schrijft Carlijne Vos in het commentaar.

Over vrouwenquota bij de stadsreiniging of slachthuizen hoor je nooit iemand, noteerde columnist Daniela Hooghiemstra eerder deze week.

Neelie Kroes was altijd tegen een vrouwenquotum. Maar de VVD-prominent en oud-Eurocommissaris veranderde van mening: ‘Ik ben zelf gekozen dankzij quota, welke vent durft dat te zeggen?’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden