Update

Adviesraad van Kremlin laakt verkiezingen

Een mensenrechtenraad die de Russische president Dmitri Medvedev adviseert, heeft zaterdag de stembusgang van begin deze maand fel bekritiseerd. Op de dag van massale betogingen in Moskou tegen de regering en tegen de veronderstelde stembusfraude, stelde de raad dat de man die verantwoordelijk was voor de organisatie van de verkiezingen, kiescommissievoorzitter Vladimir Tsjoerov, onmiddellijk moet opstappen.

ANP / AFP / Redactie
Betogingen in Moskou Beeld reuters
Betogingen in MoskouBeeld reuters

Er moeten ook vervroegde verkiezingen komen, om het deze maand gekozen parlement snel te vervangen. Er is massaal wantrouwen tegen de verkiezingsuitslagen, aldus Medvedevs adviseurs.

Demonstratie
Naar schatting 120.000 mensen betogen vandaag in Moskou tegen premier Vladimir Poetin, de sterke man van het Kremlin. Dit aantal is een schatting van de organisatoren van de demonstratie.

De politie in de Russische hoofdstad meldde korte tijd eerder dat er al 28.000 mensen op de Avenue Sacharov bijeen zijn en zij verwacht er meer. Een prominente opposant tegen het regime, internetactivist Aleksej Navalny, zei dat er een miljoen mensen komen.

De betogers keren zich tegen de macht van Poetin en de verkiezingsfraude die eerder deze maand zou zijn gepleegd om Poetins partij in het zadel te houden.

Facebook
Zo'n 50.000 mensen zouden op de sociale netwerksite Facebook hebben laten weten in Moskou actie te voeren. Bij het begin van de betoging in Moskou verzamelden al circa 10.000 mensen zich in het centrum van de Russische hoofdstad. Velen droegen witte ballonnen met daarop de tekst 'voor vrije verkiezingen'. Ook in andere delen van Rusland zijn voor zaterdag protestacties gepland. In Vladivostok en elders in het verre oosten zijn de betogingen al uren bezig.

Revolutie
De voormalige Russische minister van Financiën, Alexej Koedrin, heeft gezegd dat in Rusland een nieuwe revolutie kan uitbreken als het Kremlin niet de dialoog met de oppositie aangaat. Hij hield een toespraak tijdens de betoging. Koedrin werd in september gedwongen ontslag te nemen nadat hij kritiek had geuit op president Dmitri Medvedev.

Gorbatsjov
De laatste leider van de Sovjet Unie, Michail Gorbatsjov, gaat vandaag uit solidariteit met de actievoerders mogelijk de straat op in Moskou. De gewezen Sovjet-leider heeft veel kritiek op het verloop van de verkiezingen en de wijze waarop premier Vladimir Poetin reageerde op de demonstraties.

Een woordvoerder van de 80-jarige Gorbatsjov liet weten dat de oud-politicus alleen komt als hij zich goed genoeg voelt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden