Nieuws

Adviesraad kabinet: digitale autonomie Nederland staat onder druk

Nederland is als een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld kwetsbaar voor cyberdreigingen én afhankelijk van grote buitenlandse techbedrijven. Dat moet veranderen, vindt de Cyber Security Raad.

Minister Stef Blok bezoekt cybersecuritybedrijf Fox-IT in 2019. Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Minister Stef Blok bezoekt cybersecuritybedrijf Fox-IT in 2019.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

‘Onze digitale autonomie staat onder druk en dat raakt het hart van de Nederlandse samenleving’. De Cyber Security Raad concludeert in een nieuw advies aan het kabinet dat onze ‘cyberweerbaarheid’ dringend groter moet worden. Het adviesorgaan noemt een aantal problemen waar alle landen, maar zeker ook Nederland, mee te maken hebben.

In de eerste plaats wordt de hele wereld steeds digitaler. Dit proces is door de coronacrisis nog eens extra versneld. Tegelijk neemt het aantal cyberdreigingen toe. Dit beeld wordt ook bevestigd in het vrijdag gepubliceerde jaarlijkse onderzoek van telecomprovider Verizon.

Fouten gemaakt

Bedrijven hebben vorig jaar volgens deze onderzoekers fouten gemaakt bij het snel introduceren van onlinediensten of het verplaatsen van bedrijfsinformatie naar cloudsystemen door de coronacrisis.

Ook werkten mensen door corona massaal thuis, waar systemen vaak niet goed beveiligd zijn. Mede daardoor is het aantal cyberincidenten wereldwijd vorig jaar toegenomen tot 5258 bevestigde datalekken. In 2019 waren dat er nog 3950.

De Cyber Security Raad noemt meer risico’s: we zijn steeds afhankelijker van een digitale infrastructuur die in handen is van een aantal grote (vaak Amerikaanse en Chinese) buitenlandse marktspelers. Dit kan volgens de raad grote gevolgen hebben voor onze nationale en economische veiligheid en daarmee het verdienvermogen van Nederland.

Chefsache

Het advies: digitale autonomie moet op ‘het hoogste politieke en ambtelijke niveau’ worden belegd, liefst op het niveau van de ministerraad. Uitgangspunt daarbij is dat Nederland ook in de digitale wereld zeggenschap moet houden over de essentiële economische ecosystemen en democratische processen.

Lokke Moerel, lid van de raad namens de wetenschap, constateert dat digitale autonomie bij de EU wél zeer hoog op de agenda staat. ‘Daar is de urgentie echt doorgedrongen en dat zien we ook in de landen om ons heen. Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland echt chefsache.’

Het advies ‘Nederlandse Digitale Autonomie en Cybersecurity’ borduurt voort op het vorige maand gepubliceerde adviesrapport ‘Integrale aanpak cyberweerbaarheid’, waarin de raad al pleitte voor een investering van 833 miljoen bovenop de huidige uitgaven en budgetten voor cyberweerbaarheid.

Dit geld is bedoeld voor een meerjarenprogramma om Nederland beter te wapenen tegen cyberaanvallen en het verstevigen van onze digitale autonomie. Voor dat laatste adviseert de raad nu ook gebruik te maken van bestaande EU-financiering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden