NieuwsBelastingontduiking

Advieskantoor Baker Tilly Berk betaalt boete voor rol bij ontduiking belasting

Belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk heeft 20 duizend euro boete betaald voor het opzetten van constructies waarmee ondernemers belasting konden ontduiken.

De constructie om belasting te ontduiken verliep via een brievenbusbedrijf op Cyprus. Beeld Getty Images
De constructie om belasting te ontduiken verliep via een brievenbusbedrijf op Cyprus.Beeld Getty Images

Het kantoor betaalt de boete voor betrokkenheid ‘bij diverse onjuiste belastingaangiften en het niet voldoen aan de informatieplicht jegens de Belastingdienst’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De slepende affaire draait om een belastingconstructie die het advieskantoor voor verschillende ondernemers had bedacht. Zo kreeg de Haagse behangondernemer Coen Klawer eind 2006 van Baker Tilly Berk de mogelijkheid aangereikt om via Cyprus belasting te besparen. De Belastingdienst vertrouwde de zaak niet en begon een onderzoek, waarbij uiteindelijk het kantoor, een aantal medewerkers en ondernemer Klawer als verdachte werden aangemerkt.

De belastingkwestie bij Baker Tilly Berk leidde in 2014 al tot het opstappen van toenmalig bestuursvoorzitter Romke van der Veen. Hij was controlerend accountant van de behangondernemer. Een strafzaak tegen hem werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Wel werd er een tuchtklacht tegen hem ingediend en kreeg hij uiteindelijk een berisping van de accountantskamer.

Beter verdiepen

Het College van Beroep bekrachtigde afgelopen dinsdag deze berisping. ‘De accountant had zich beter moeten verdiepen in de constructie in plaats van te vertrouwen op de geruststellende woorden van zijn collega-fiscalisten die de constructie zelf hadden bedacht.’

Baker Tilly Berk heeft de kwestie altijd afgedaan als een incident. In een civiele zaak die de ondernemer tegen zijn advieskantoor had aangespannen, beweerde Baker Tilly Berk dat Klawer zelf de constructie had opgericht bij een lokaal advieskantoor op Cyprus. Klawer moest een fikse naheffing aan de Belastingdienst betalen en werd door het Openbaar Ministerie vervolgd voor belastingfraude en valsheid in geschrifte. Die zaak is nu ook geseponeerd.

Het advieskantoor betaalt de boete voor ‘betrokkenheid bij diverse onjuiste belastingaangiften en het niet voldoen aan de informatieplicht jegens de belastingdienst’, aldus het OM. Er is onder meer gekozen om de zaak zo af te doen omdat het onderzoek nog niet is afgerond en een behandeling pas eind 2021 werd verwacht.

Coen Klawer, een van de ondernemers die van de belastingconstructie gebruikmaakten, is blij dat de strafzaak tegen hem hiermee is geseponeerd. Beeld Jiri Buller
Coen Klawer, een van de ondernemers die van de belastingconstructie gebruikmaakten, is blij dat de strafzaak tegen hem hiermee is geseponeerd.Beeld Jiri Buller

Dubbel gevoel

In een reactie zegt Klawer blij te zijn dat hij nu van de strafzaak af is, maar hij heeft een dubbel gevoel bij de manier waarop. ‘Hoe Baker Tilly Berk er nu vanaf komt, dat lijkt nergens op. Ik heb zes jaar ellende gehad, enorme advocatenkosten en zij komen er vanaf met een fooitje van 20 duizend euro.’

In 2007 verkocht Klawer op advies van zijn fiscalist de merkrechten van zijn behang aan een bedrijf op Cyprus, waarvan hij ook eigenaar werd. Hij betaalde jaarlijks een vergoeding aan zijn eigen brievenbusbedrijf voor het gebruik van het merk. Dit bedrag kwam via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden terecht op de bankrekening van een trust op Cyprus, die Baker Tilly Berk voor de ondernemer had opgericht.

Klawer is nog niet helemaal klaar met de zaak. Hij heeft nog een civiele procedure tegen het advieskantoor lopen, waarin hij schadevergoeding eist. Ook lopen er diverse tuchtklachten die Klawer heeft ingediend, onder meer tegen advocaten van NautaDutilh.

Dit advocatenbureau werd door Baker Tilly Berk ingehuurd om ‘onafhankelijk onderzoek’ te doen naar de kwestie. Tegelijkertijd gaf NautaDutilh ook juridisch advies aan Baker Tilly Berk in de kwestie. Met ondernemer Klawer werd bovendien nooit gesproken voor dit ‘onderzoek’. Uiteindelijk concludeerde het advocatenkantoor dat de affaire een incident leek en dat het initiatief van Klawer leek te zijn gekomen.

Lees verder

Misschien was ik naïef, zegt behangfabrikant Coen Klawer. Maar zo kun je dus de boot in gaan als accountants je via een zonnig eiland een fiscale structuur aansmeren.

Hoe het advieskantoor rechters probeerde te misleiden door de schuld van belastingontwijking bij de klant te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden