Adviesje

In maanden gemeten had de liefdesbaby van het Paasakkoord als minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties net zijn eerste lustrum gevierd, toen Balkenende in Elsevier liet weten dat hij niets voelde voor een gewijzigd kiesstelsel, laat staan voor een andere positie van de minister-president in ons staatsbestel....

Jan Blokker en Adviesje

Eigenaardig.

Op 8 juli van dit jaar presenteerde het kereltje Pechtold met haastaandoenlijke schooljongenstrots een 'democratische vernieuwingsagenda' vanzeven punten die hij van de premier allemaal mocht voorbereiden. En watwaren als je het hem vroeg de belangrijkste twee van de zeven? De wijzigingvan het kiesstelsel, en een andere positie van de minister-president.

Zou het niet transparanter van Balkenende zijn geweest als hij meteenop die 8ste juli duidelijk had gemaakt dat Alexander zich op die puntengeen illusie hoefde te maken?

Nu zette hij zijn junior aan het werk in de wetenschap dat hetzinloze inspanning zou betekenen. Al een week later bekende hij tegenoverElsevier hoe hij er altijd al over had gedacht, en omdat het weekblad deonthulling bewaarde voor een speciale editie in de week vóór Prinsjesdag,hoorde Pechtold pas afgelopen woensdag dat hij voor aap bezig was geweest.

Boos natuurlijk, dat laat zich horen.

'We hebben daar afspraken over gemaakt', riep hij in eersteinstantie, doelend op het in maart j.l. hergeregistreerde partnerschaptussen Boris Dittrich en Maxime Verhagen (getuige: Jozias van Aartsen),'dus ik schrok nogal.'

Maar woensdagavond bleek hij in het Journaal al weer helemaal deoude. Hij had de MP onmiddellijk om opheldering gevraagd, vertelde hij, ende MP had hem vanuit New York (VN-top!) verzekerd dat het in dat gesprekmet Elsevier om zijn 'privé-mening' was gegaan, en dat hij bovendien niethelemaal gelukkig was geweest met 'de weergave van zijn woorden'.

Altijd die verdomde media.

'Dus u bent gerustgesteld?, vroeg de Journaal-verslaggever aanPechtold.

'Mijn ongerustheid heeft niet langer geduurd dan de paar minuten vandat telefoongesprek', lachte het kereltje. Zonder op dat moment te kunnenweten dat de MP even later desgevraagd tegenover Nederlandse journalistenin New York verklaarde: 'Ik spreek altijd als premier, en ik heb mijnsteentje bij willen dragen aan de discussie zonder de minister vanBestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties voor de voeten te lopen.'

Wat zou u met een MP doen als u minister was van BestuurlijkeVernieuwing en Koninkrijksrelaties, en er was u eerst achterbaks informatieonthouden, vervolgens hoorde u smoesjes over 'privé-mening' en 'niethelemaal gelukkig met de weergave van mijn woorden', en ten slotte bleeku glashard voorgelogen?

En het is ook niet de eerste keer. Die Pechtold is nog geen zesmaanden in dienst, en heeft nu al voor zeker de vierde of vijfde keermoeten ervaren dat alleen Medy van der Laan, en misschien Brinkhorst, maardaar zou ik als ik hem was nog geen fles wijn op durven zetten, hem serieusneemt.

Aangenomen natuurlijk dat het telkens allemaal zo gaat als Pechtoldhet schijnt te ervaren alvorens na een paar minuten al z'n wensen envoorstellen terug te nemen en weer helemaal gerustgesteld te doen.

Zou hij in dat opzicht de volmaakte belichaming zijn van decoalitiepartij die binnen het kabinet alleen door Medy van der Laan enmisschien Brinkhorst, hoewel ik daar geen vergif op zou durven innemen,voor vol wordt aangezien, ik bedoel D66?

Ze vragen het me niet, maar ik zou wel weten welke strategie ik zezou adviseren willen ze in 2007 nog nét met één zetel de Kamer halen.Laat Pechtold één keer voet bij stuk houden, één keer de vuist op tafelslaan, en één keer als een held de deur achter zich dichtslaan en deandere twee in zijn val meesleuren.

Nog twee jaar oppositie, misschien worden het dan zelfs twee zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden