Adviesgroep wil nieuw donorstelsel

De Coördinatiegroep Orgaandonatie zet komende weken alles op alles om het kabinet en de Tweede Kamer te overtuigen van een nieuw systeem voor donorregistratie.

Terlouw deed woensdag een klemmend beroep op het kabinet om zijn voorstellen serieus te nemen. Kern daarvan is dat burgers automatisch potentiële orgaandonor worden, als zij bij herhaling het registratieformulier niet invullen. Minister Klink van Volksgezondheid wil hier niets van weten. Vrijdag bepaalt het kabinet zijn standpunt.

Jaarlijks overlijden ruim 150 mensen omdat niet op tijd een orgaan (nier, hart, lever, long) beschikbaar is. Op 1 mei van dit jaar wachtten 1.319 mensen op een orgaan, de wachttijd voor een nier bedraagt gemiddeld vier jaar. De helft van de nierdonaties komt al van een levende donor, anders zou de wachtlijst nog langer zijn.

Terlouw en directeur Beerkens van de Nierstichting stellen dat de huidige wet op orgaandonatie is uitgewerkt. In de tien jaar dat de wet van kracht is, steeg het jaarlijkse aantal donoren van 216 naar 257. Dat ligt volgens hen aan de vrijblijvendheid van het systeem. Niemand hoeft bij het Donorregister kenbaar te maken of hij wel of geen donor wil zijn. Van 60 procent van de volwassenen (zeven miljoen mensen) is daardoor de voorkeur onbekend. Bij hun overlijden beslissen de nabestaanden over het gebruik van de organen. Meestal zeggen die nee.

Automatische registratie als iemand het formulier niet terugstuurt, zoals de Coördinatiegroep voorstelt, vergroot het aantal potentiële donoren enorm. De oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66 steunen deze aanpak. De coalitie lijkt, net als Klink, niet gediend van dwang bij orgaandonatie. Het CDA stemde in 2005 tegen een dergelijk voorstel. Nu wacht de partij het kabinetsstandpunt af.

De PvdA stuurt aan op een ander systeem: iedereen moet verplicht aangeven of hij orgaandonor wil zijn. PvdA-Kamerlid Gill’ard: ‘Net als vroeger met de stemplicht. Wat mij betreft is een weetniet-keuze niet mogelijk.’ De ChristenUnie kiest voor betere voorlichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden