Adviescommissie NSA: VS moet spionage inperken

De presidentiële onderzoekscommissie die de surveillancepraktijken van de NSA (National Security Agency) heeft onderzocht, heeft president Obama geadviseerd om het systematisch verzamelen van telefoongegevens van alle Amerikanen te beëindigen. De dienst moet voor het verzamelen van telefoon- en internetgegevens van individuen eerst een rechter om toestemming vragen.

De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld ap

De commissie vindt niet dat de NSA in het geheel moet stoppen met het verzamelen van telefoon- en internetgegevens, maar wel dat er beter zicht op de verzameling moet komen.

President Barack Obama had de commissie opdracht gegeven met aanbevelingen voor hervorming van de dienst te komen nadat openbaar was geworden op welke schaal de NSA heeft afgeluisterd. Obama is niet verplicht de adviezen over te nemen. Het rapport verscheen enkele weken eerder dan gepland.

Buitenlandse leiders
In het meer dan 300 pagina's tellende rapport, openbaar gemaakt door het Witte Huis, bevelen vijf experts aan om het bespioneren van buitenlandse leiders vooraf te laten gaan door een kritische test. De potentiële economische of diplomatieke schade als de spionage wordt ontdekt, moet worden afgewogen tegen de voordelen.

De beslissing om tot spionage over te gaan moet door de president en zijn adviseurs worden gemaakt, niet zelfstandig door de inlichtingendiensten, zo concludeert de commissie.

De aanbevelingen zouden, indien overgenomen, betekenen dat de NSA de bevoegdheid verliest op eigen houtje zulke operaties uit te voeren.

Rechter
Deze week sprak ook een federale rechter zich uit over het vergaren van gegevens uit miljoenen telefoongesprekken door de NSA. Deze noemde de praktijken 'zeer waarschijnlijk ongrondwettig'. Het was de eerste uitspraak tegen de NSA in een publieke rechtszaak sinds de praktijken van de geheime dienst een half jaar geleden in de openbaarheid werden gebracht door klokkenluider Edward Snowden.

Volgens de regering is het programma nodig om terrorisme te voorkomen, maar volgens de rechter heeft de staat geen enkel 'succesvol voorbeeld' kunnen noemen.

Snowden is al zes maanden op de vlucht voor de Amerikaanse autoriteiten. Op dit moment is hij in Rusland waar hij een tijdelijke verblijfsvergunning heeft gekregen. Wereldwijd is door zijn toedoen het debat aangewakkerd over spionage door overheden.

Beeld Getty Images
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden