Column

Advies voor voetbalbobo's: lekker blijven zitten

Advies voor bobo's - behalve die van de FIFA natuurlijk: zitten blijven.

Dolf Collee is sinds september algemeen directeur bij Ajax.Beeld anp

Laat je knippen en scheren, maar blijf zitten. Bert van Oostveen stelt Hiddink aan, ontslaat hem te vroeg, voert drogredenen aan, laat opvolger Blind stuklopen in de modder, maar blijft gewoon directeur betaald voetbal van de KNVB. Mede dankzij commissarissen die zijn handje vasthouden en in het complot zitten. En de financiële cijfers van de bond zijn goed, dus wat zeuren we nou?

Dan Ajax. Bijna surrealistisch is het afscheid van hoofd opleidingen Wim Jonk, die donderdag vertrok met een regeling. Eerst valt een bericht van Ajax in de digitale brievenbus, zo'n boterzachte tijding, dichtgetimmerd door juristen. Dolf Collee, die zich over de rug van de revolutie van Cruijff opwerkte tot algemeen directeur, mag ook wat zeggen, zonder dat de naam Cruijff valt. Prietpraat.

Een paar minuten later verschijnt een verklaring van Jonk, met het hart als spreekbuis. De trouwste hulp van Cruijff voelde dagelijks weerstand tegen vernieuwing. Ajax durfde zich niet helemaal over te geven aan Cruijff, tot en met het voetbal van het eerste elftal toe.

Jonk zegt verder in dat bericht: 'Ik heb twee jaar lang aan de bestuurders gevraagd om een duidelijke verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden.' En: 'Als iedereen over alles gaat en anderen kunnen beslissen over spelers en medewerkers in de jeugdopleiding, ontstaat een onwerkbare situatie.'

Waar waren de bazen? Ze keken weg. Jonk heeft gelijk, inhoudelijk zeker. Hij was, om kort te gaan, tegen aankopen en voor de jeugd. Het aankoopbeleid van Ajax is op zijn zachtst gezegd matig, of de nieuwelingen nu Van der Hoorn heten, Heitinga of Duarte. En dat terwijl de spelers die de laatste tijd doorbreken, van Tete tot Van de Beek, ogenschijnlijk beter zijn dan de debutanten van een tijd geleden. Misschien waren ze dus wel goed bezig op jeugdcomplex de Toekomst, ondanks alle tegenwerking. Het voetbal van het elftal van Frank de Boer begint zowaar te lijken op spel dat Cruijff graag ziet.

Nog niet eens halverwege is het proces bij de opleiders afgebroken en dat komt mede doordat bestuurders de ideeën van Cruijff nooit hebben omarmd. Ze lieten hem toe, omdat hij vijf jaar geleden met zijn naam nu eenmaal niet te stoppen was, maar ze hielden hem op afstand. Intussen blijven de bazen zitten. Collee voorop, maar ook de moeilijk communicerende directeur spelerszaken Overmars, voorzitter van de bestuursraad Henrichs en oud-voetballer Van der Sar, die het laatste deeltje van zijn opleiding tot algemeen directeur van Collee zelve krijgt.

Volgens Ajax blijft de club werken in de geest van Cruijff. Wie gelooft het? Het bleek mét Jonk en diens eveneens opgestapte rechterhand Jongkind al moeilijk om Cruijff te volgen, laat staan hoe dat nu zal gaan.

Cruijff mag zichzelf van alles verwijten, maar daarover gaat dit stukje niet. Dit stukje gaat over bobo's. De unieke Cruijff is weg. Dolf Collee, een bestuurder van wie er dertien in een dozijn gaan, blijft zitten. Zo gaat dat.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden