Advies van ster-analist duur

Citigroup betaalt liefst 2,65 miljard dollar aan getroffen beleggers van WorldCom. Het einde is nog niet in zicht: 'Dit is een waarschuwing voor de hele branche.'..

Het advies van Jack Grubman, de voormalige telecom-analist van Citigroup, was nooit goedkoop. Beleggers betaalden eind jaren negentig fiks voor de opvattingen van de wonderjongen van Wall Street. Maar zijn grote enthousiasme voor Worldcom is wel heel duur geworden.

De prijs voor Citigroup, de grootste bank ter wereld, bedraagt 2,65 miljard dollar (2,2 miljard euro). Maandag trof de bank een schikking met getroffen beleggers. Zij gingen af op het advies van Grubman, kochten bergen aandelen-WorldCom, en zagen het bedrijf in 2002 na een boekhoudschandaal tenonder gaan in het grootste bankroet in de Amerikaanse geschiedenis.

WorldCom fuseerde in 1998 met MCI en piekte een jaar later, toen de marktwaarde 150 miljard dollar bedroeg. Nadat het misging, zocht WorldCom bescherming tegen een volledig faillissement binnen een zogenoemde Chapter 11-procedure. Daar is het afgeslankte MCI vorige maand uit tevoorschijn gekomen.

De stroom geld die beleggers bij de ondergang zagen verdampen, was groot. Zo verloor het pensioenfonds van de staat New York, een van de hoofd-eisers, 300 miljoen.

Maar het einde is nog niet in zicht. Alan Hevesi is de 'minister van Financi van New York, en commissaris bij het pensioenfonds.'Deze schikking is pas de eerste stap', zei hij. 'We gaan door met onze claims tegen de anderen die verantwoordelijkheid dragen voor het debacle bij WorldCom.'

Andere banken houden hun hart vast. Hun rol in de boekhoudschandalen bij onder meer WorldCom, Enron en Tyco wordt onderzocht in tal van processen. De schikking toont dat een agressieve juridische aanpak en een vijandig klimaat onder het publiek tot hoge afkoopsommen leiden.

'Dit is de eerste indicatie van de mate waarin verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij de banken in de WorldCom-zaak. En WorldCom is geen uniek geval', zei Bruce Carton, directeur van Insititutional Shareholder Services, in de New York Times. 'Dit is een waarschuwing voor de hele branche.'

Maandag onderkende Citigroup dat het einde nog niet in zicht is. De bank heeft onlangs 3,3 miljard dollar opzij gezet voor schadevergoedingen zoals deze; Citigroup was ook een van de handelsbanken van Enron. Dat kan wel eens te weinig blijken te zijn, gaf topman Charles Prince maandag toe.

Hij gaf een 'gezondheidswaarschuwing', een passende metafoor. Het juridische proces was een 'zware ronde van psychotherapie' geweest, zei Prince, en nu was het tijd voor afsluiting. Wat WorldCom betreft, althans.

De overeenkomst is de op na grootste ooit: in 2000 schikte Cendant voor 2,85 miljard dollar. De rechtszaak rond de fraude bij dat bedrijf is na zes jaar voorbereiding net deze week begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden