NieuwsAnne Faber

Advies: tbs met dwangverpleging voor Michael P.

Michael P., die wordt verdacht van het verkrachten en vermoorden van Anne Faber, moet volgens het Pieter Baan Centrum tbs met dwangverpleging opgelegd krijgen. Dit bleek maandag op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen P.

Michael P. (3-L) met zijn advocaat mr. Dorrestein (L) en de Voorzitter mr. Van Lieshout (2-R) en de Officieren van Justitie H. Leepel (4-R) en R. Craenen (4-L). Beeld ANP
Michael P. (3-L) met zijn advocaat mr. Dorrestein (L) en de Voorzitter mr. Van Lieshout (2-R) en de Officieren van Justitie H. Leepel (4-R) en R. Craenen (4-L).Beeld ANP

Volgens de onderzoekers heeft P. een antisociale persoonlijkheidsstoornis, een borderline-stoornis en vertoont hij kenmerken van een psychopaat. ‘Hij heeft een zeer zwakke persoonlijkheidsstructuur, is agressief, achterdochtig, wraakzuchtig en hij zoekt prikkels op’, constateren de onderzoekers. ‘Zijn geweten is beperkt, hij kent weinig empathie. Nu is hij rustig, maar hij is heel ontvlambaar.’

Het Pieter Baan Centrum geeft geen antwoord op de hoofdvraag van de eerste zittingsdag: of P. zijn daden al dan niet vooraf heeft gepland. Heeft hij Anne Faber op 29 september 2017 in een opwelling verkracht en vermoord, zoals hij zelf beweert? Of heeft hij haar bewust opgewacht en zijn misdaden met voorbedachten rade gepleegd, zoals het OM denkt?

‘Het kan dat hij in een extreme bundeling van woede een wraakverkrachting heeft gepleegd’, zegt de psychiater van het Pieter Baan Centrum. ‘Wij zien twee kanten. Het zou ook kunnen dat hij doelbewust zijn verkrachtingsfantasie heeft uitgevoerd, maar we hebben niet kunnen aantonen dat hij dergelijke fantasieën heeft.’

Een rechtbanktekening van Michael P. Beeld ANP
Een rechtbanktekening van Michael P.Beeld ANP

Anne Faber (25) uit Utrecht verdween 29 september 2017, nadat ze was gaan fietsen in de omgeving van haar woonplaats. Op haar jas die vrijwilligers een paar dagen later vonden bij Huis ter Heide is een dna-spoor aangetroffen. Dat bleek te matchen met dat van Michael P. (28), die op dat moment verbleef in de forensische kliniek Roosenburg in Den Dolder van de organisatie Aventurijn.

P. was in 2012 in hoger beroep veroordeeld tot 11 jaar cel voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2010. Destijds had hij niet meegewerkt aan het onderzoek naar zijn geestesgesteldheid. Mede daardoor kreeg hij in die zaak geen tbs opgelegd.

Seksualiteitsbeleving

Volgens het Pieter Baan Centrum is het mogelijk dat P. niet het achterste van zijn tong heeft laten zien als het gaat om zijn ‘seksualiteitsbeleving’: hij ging niet in op vragen over zijn mogelijke ziekelijke kanten. Maar P. zegt dat hij alle gestelde vragen heeft beantwoord.

Sommige getuigen, bekenden uit zijn omgeving, hebben verklaard dat P. fantaseerde over het verkrachten van meisjes, bijvoorbeeld nadat hij ze van de fiets had getrokken, en over het vermoorden en begraven van mensen. P. ontkent dat zelf en zegt dat anderen hem willen afschilderen als het monster van Zeewolde. Hij heeft bekennende verklaringen afgelegd, maar nog altijd staan er vragen open. P. antwoordde de rechter en de officier van justitie maandag vele malen dat hij het niet meer wist.

‘Ik geloof u niet als u op veel van mijn vragen antwoordt dat u het niet weet’, zei de officier van justitie. En: ‘U legt de schuld vaak bij anderen.’

Dinsdag zullen de vader en moeder van Anne Faber gebruikmaken van hun spreekrecht. Ook komt de officier van justitie met zijn eis tegen de verdachte. Op dinsdag 17 juli doen de rechters uitspraak.

29 september 2017

Michael P. vermoordt Anne Faber en vervoert haar lichaam per scooter naar vliegbasis Soesterberg om het lijk te verbergen.

30 september 2017

Hij verplaatst het lichaam naar Zeewolde en wist sporen uit met chloor.

1 oktober 2017

De verdachte wist meer sporen uit en vertrekt naar Maastricht.

2 oktober 2017

Michael P. bekijkt met vriendin een echo en ziet dat hij vader wordt.

3 oktober 2017

Keert terug uit Maastricht en bezoekt prostituees in Amsterdam.

9 oktober 2017

Aanhouding Michael P.

11 oktober 2017

Wijst plek aan van lichaam Anne Faber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden