Advies SOCOG: laat je inenten tegen griep

Het Sydney-A-virus heeft de kop opgestoken in de olympische stad. Plaatselijke medici hebben verklaard dat liefst achthonderdduizend inwoners van Sydney zijn besmet....

Het organisatiecomité van de Spelen (SOCOG) adviseert iedereen die naar Sydney komt zich te laten inenten. Het heeft daarvoor al uitgebreide voorzieningen getroffen, onder meer in het olympisch atletendorp. Topsporters behoren tot de groep van mensen, onder wie ook jongeren en bejaarden, die het meest vatbaar zijn voor griep.

Het Sydney-virus veroorzaakt koorts, rillingen, spierpijn, hoofdpijn en een opgezette keel. Medici schrijven de dreigende epidemie voornamelijk toe aan 'olympische stress'.

Geschorst

De Taiwanese gewichthefsters Chen Jui-Lian en Wu Mei-yi mogen niet meedoen aan de Spelen. Beiden zijn door de internationale gewichthefbond geschorst vanwege het gebruik van doping. De nationale bond schorste de twee eerder dit jaar al voor twee jaar, maar die ban werd later opgeheven, vanwege de knulligheid waarmee de dopingcontroles waren uitgevoerd. Chen Jui-Lian is wereldkampioene in de klasse tot 63 kilogram.

Jui-Lian en Mei-yi werden betrapt op gebruik van anabolen. De internationale bond (IWF) besloot woensdag het duo toch te schorsen, onder grote internationale druk. De Taiwanese bond meldde in een reactie het besluit te respecteren.

Voor de atletes, beiden kanshebsters voor goud, was de schorsing een enorme domper. Het Taiwanees Olympisch Comité heeft de winnaars van een gouden medaille een bonus van liesft 760.000 gulden in het vooruitzicht gesteld. Nederlandse sporters die olympisch goud winnen, krijgen 60.000 gulden.

Negatief

De eerste vijftien dopingtests in de aanloop naar de Spelen zijn negatief uitgevallen. De urineproeven werden afgenomen bij sporters in het atletendorp en sporters die in trainingskamp zijn in Brisbane.

De uitkomsten van nog tien bloedcontroles waren woensdag nog niet bekend, omdat de analyses daarvan langer duren. Deze bloedtests zijn nieuw, het Internationaal Olympisch Comité stemde pas twee weken geleden in met de invoering ervan.

In totaal wil de World Anti Doping Agency (WADA) 3200 dopingcontroles uitvoeren tijdens de Olympische Spelen. Driehonderd tot vierhonderd daarvan zijn bloedtests. Dat laatste aantal is beperkt, aangezien de analyses van de bloedproeven tot nu toe alleen in Canberra kunnen worden uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden