Nieuws Partij voor de Dieren

Advies Raad van State is meevaller voor voorstanders van onverdoofd slachten

Een verbod op het onverdoofd ritueel slachten van dieren druist in tegen de vrijheid van godsdienst en zou daarom niet mogen worden ingevoerd. Dat zegt de Raad van State over een nieuwe poging van de Partij voor de Dieren om onverdoofd slachten aan banden te leggen.

Een Marokkaanse slager bereidt lamsvlees voor het offerfeest. Beeld ANP

Donderdag stuurt fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om onverdoofd slachten te verbieden. Het is niet de eerste keer dat de PvdD probeert een verbod op deze vorm van slacht probeert te bewerkstelligen. In 2008 diende Thieme voor het eerst een wetsvoorstel in om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten. De Raad van State oordeelde toen dat ‘onbedwelmd ritueel slachten dient te worden beschouwd als een vorm van godsdienstig belijden die valt binnen de reikwijdte van de vrijheid van godsdienst’. In 2012 strandde het verbod in de Eerste Kamer na massaal protest van joodse en islamitische organisaties. 

In een nieuw advies van de Raad van State, dat donderdag openbaar wordt gemaakt, staat dat een verbod ‘een te vergaande aantasting van de vrijheid van godsdienst met zich mee brengt’. Sommige joden en moslims willen dat dieren voor de slacht niet worden verdoofd. Het verbieden van de rituele slacht druist volgens de Raad in tegen de mensenrechten. In België kwam de Raad van State in zowel 2006 als tien jaar later tot vergelijkbare conclusies. Ondanks het negatieve advies van de Raad is Thieme van plan haar wetsvoorstel in stemming te brengen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseerde in 2015 om ritueel slachten te verbieden. Het onverdoofd slachten levert volgens de toezichthouder te veel stress en pijn op bij de dieren, aldus een rapport over risico’s voor de volksgezondheid en dierenwelzijn.

Als je het verloop van dit politieke proces en de talloze discussies over de rituele slacht nader bekijkt, merk je dat dit thema als geen ander de gemoederen bezig houdt. Zowel in de politiek als daarbuiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.