Advies raad kan meevaller blijken voor omroepmusici

Omroepmusici speelden gisteren een treurmars als antwoord op het rapport-Hierck en de reactie van de Raad voor Cultuur daarop. Maar misschien is er reden tot blijdschap....

Van onze verslaggever Roland de Beer

De Raad voor Cultuur maakte maandag bekend het rapport-Hierck over de omroeporkesten over te nemen, maar dan met een 'aanscherping' van Hiercks conclusies. Na enig rondvragen blijkt de aanscherping eerder een afzwakking.

De omroepmusici - ze stonden dinsdag op het Centraal Station in Amsterdam een treurmars te spelen - krijgen de soep kennelijk minder heet te eten dan hij maandag werd opgediend, toen de raad de 'sterk samenhangende voorstellen' van de commissie-Hierck 'volmondig' onderschreef. Hierck wil een inkrimping met 72 banen.

Serieuze media meldden na deze gespierde woorden dat nu ook de raad vindt dat er 72 musici weg kunnen uit het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Het MCO zelf constateerde daarentegen dat de raad geen enkel cijfer noemde, en dat 'de bal' dus weer 'in Hilversum' kwam te liggen. Mét Hierck dringt immers ook de raad aan op een 'centrale artistieke regie' in Hilversum, die moet gaan uitmaken welke programma's de MCO-orkesten gaan spelen, en voor welke omroepen.

Maar de raad, die zelf vorig jaar nog adviseerde om 86 banen bij het MCO weg te halen (het hele Radio Symfonie Orkest) blijkt het allemaal zelf zo erg niet meer menen. De 'aanscherping', zegt algemeen secretaris T. Brandenburg, zit hierin, dat de raad 'extra nadruk' legt op de 'artistieke profilering' van de omroeporkesten. Met hoeveel musici minder 'bijzondere programma's' kunnen worden gerealiseerd, zal duidelijk worden uit een plan dat het MCO zélf moet opstellen.

Bij de raad blijkt juist over het begrip 'artistiek profiel' weer verwarring te bestaan. De nieuwe 'centrale regie' moet met vrijkomend MCO-geld radioproducties kopen van orkesten in het land. Hoeveel geld er vrij moet komen, zegt de raad niet. Het MCO moet dat dus aangeven op basis van eigen artistieke intenties.

Hierck wil dat de MCO-orkesten niet meer de plicht hebben concertprogramma's te spelen in opdracht van omroepen met doorsnee-opvattingen. De avontuurlijker Zaterdagmatinee (VARA/NPS/VPRO) zou dan beter uit de voeten kunnen met het MCO. De raad, zo blijkt uit antwoorden van muzieksecretaris R. Bierens, denkt echter meer aan 'lastig te produceren' repertoire. Op haken en ogen in verband met de Mediawet is de raad vooralsnog niet ingegaan.

Stevig 'aangescherpt' ziet het er niet uit. Het MCO zal misschien zelfs blij zijn. Aanvankelijk geconfronteerd met de dreiging pardoes een orkest te verliezen, mag het nu zelf iets bedenken, en ook nog proberen af te komen van onwelkome programmaverplichtingen. Als Van der Ploeg (en de Kamer) straks hetzelfde willen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden