Advies: Peuters van drie al naar basisschool

Alle peuters van drie jaar oud kunnen minimaal vijf ochtenden per week naar de basisschool. Dat adviseert de Onderwijsraad woensdag aan demissionair minister Rouvoet van Onderwijs.

Nu gaan vrijwel alle driejarigen naar een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of voorschool. ‘Dat is een gemiste kans’, aldus de raad.

De kwaliteit van dergelijke instanties sterk.

De ‘uitgebreide’ kleuterschool is niet verplicht. Ouders mogen kiezen of zij hun zoons of dochters van drie al naar school sturen. De jongens en meisjes zijn immers pas leerplichtig vanaf vijf jaar. De raad kiest voor ochtenden zodat de kinderen na school kunnen gaan slapen.

Rouvoet

Demissionair minister André Rouvoet van Onderwijs ziet het voorstel niet zitten. Hij heeft zijn bedenkingen bij het advies van de Onderwijsraad. Het advies staat haaks op het huidige beleid dat er juist op is gericht om de kinderopvang en de peuterspeelzalen te versterken. Rouvoet kan echter niet meer beslissen over het plan. Dat is aan het volgende kabinet.

Cruciale fase

Tussen de twee en zes jaar oud ontwikkelen kinderen zich sterk. Ze leren bijvoorbeeld te spreken, samen te spelen, zichzelf aan te kleden en te eten. Volgens de raad moeten zij in deze ‘cruciale fase worden begeleid en gestimuleerd door gekwalificeerd personeel’.

Veel opvoedtaken die vroeger meer voor de ouders waren, liggen tegenwoordig ook bij voorschoolse voorzieningen. Dat komt omdat steeds meer jonge kinderen naar de kinderopvang gaan. Daar wordt, zo stelt de raad, vaak weinig aan een pedagogisch programma gedaan. Bovendien lijken de instellingen er kwalitatief niet beter maar juist slechter op te worden.

Daarom wil de Onderwijsraad de basisschool uitbreiden. De scholen zijn verantwoordelijk voor het aanbod. Dat vraagt een extra investering van de overheid van naar schatting 100 tot 200 miljoen euro. Daarbij moeten leerkrachten goed zijn opgeleid. De Onderwijsraad vindt dat er op de pabo een specialisme ‘jonge kinderen’ moet komen. Huidige medewerkers moeten worden bijgeschoold.

In Vlaanderen gaan driejarigen al naar het basisonderwijs.

Lichtvoetig

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) wil nog een stap verder gaan dan de Onderwijsraad. Het plan mag allemaal veel minder vrijblijvend, vindt voorzitter Ton Duif. Wel denkt de raad volgens hem te lichtvoetig over de invoering. Hij betwijfelt daarbij of de extra miljoenen die de raad heeft becijferd wel voldoende zijn. ‘Veel schoolgebouwen zullen moeten worden aangepast, het zittende personeel zal uitvoerig moeten worden (bij)geschoold en bovendien moet er voldoende personeel zijn.’

Kinderen in de klas (de kinderen op de foto staan los van het artikel) (Bart Muhl/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden