Coronavirus

Advies kabinet: geen bijeenkomsten met meer dan zes mensen thuis; werk ook na 1 september zoveel mogelijk thuis

Het kabinet raadt iedereen af om thuis nog langer bijeenkomsten met grotere groepen mensen te organiseren. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond op een persconferentie over de coronacrisis.

Premier Mark Rutte. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Premier Mark Rutte.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

‘Ik val maar met de deur in huis: het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land’, begon Rutte de persconferentie. Na de eerste golf leek het virus onder controle, maar in de laatste weken neemt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer te snel toe.

Als we daar niets aan doen, zijn we straks ‘terug bij af', aldus de premier. Het gaat, zei hij, bovenal mis ‘in de privésfeer’, waar familieleden, vrienden en collega's geen afstand houden.

Het kabinet geeft daarom het 'zeer dringende advies’ om geen feestjes, borrels en andere bijeenkomsten te organiseren voor grotere groepen mensen. Zulke bijeenkomsten horen thuis in de horeca, met registratie en een gezondheidscheck vooraf. Ook moet iedereen een vaste zitplek hebben. ‘Dus geen polonaises.’

Wie toch mensen ontvangt, moet het bezoek tot zes gasten beperken, kinderen tot 12 jaar niet meegerekend. ‘Een verjaardag of etentje wordt er zo niet leuker op, maar het moet echt even.’

Thuiswerken blijft

Ook blijft het advies gelden om zoveel mogelijk thuis te werken, ‘een van de meest effectieve’ maatregelen. Volgens de premier circuleerde 1 september als datum waarop die regel zou worden versoepeld. ‘Laat ik daar duidelijk over zijn: de cijfers geven daar geen aanleiding toe.’

Ondanks de onrust in het onderwijs over besmettingsgevaar door ventilatie gaan de scholen weer open, aldus Rutte. ‘Er wordt met man en macht gewerkt aan een veilige omgeving. Kinderen die klachten hebben, moeten thuisblijven, net als kinderen van wie iemand in het gezin positief test op het virus.

‘Tussen maart en juni hebben we laten zien dat we het virus eronder kunnen krijgen, met elkaar’, besloot de premier. ‘Nu moeten we laten zien dat we het virus onder controle kunnen houden. Met elkaar. Dat is de enige manier.’

‘Voorbode voor verdriet’

‘De cijfers van vandaag kunnen een voorbode zijn voor een hoop verdriet morgen’, vervolgde minister De Jonge (Volksgezondheid) de persconferentie. Volgens De Jonge kan Nederland zich geen tweede golf veroorloven. Niet voor de overwerkte zorgmedewerkers, niet voor mensen met ernstige ziektes die hun behandelingen uitgesteld zien, en ook niet voor de te verwachten patiënten die ‘na maanden nog niet de oude zijn'.

Het RIVM schat in dat er momenteel 50.000 mensen in Nederland besmettelijk zijn. ‘Het virus is allesbehalve klaar met ons’, zei De Jonge. Mensen die in quarantaine moeten laten zich niet altijd testen, maar gaan ‘toch aan het werk, toch naar die vrienden in de kroeg, toch naar een trouwerij.’

De Jonge heeft Het Outbreak Management Team (OMT) daarom om advies gevraagd over een quarantaineplicht. Volgens hem kan het OMT ‘zich zeker wat voorstellen bij de noodzakelijkheid van een dwingend karakter’, maar geven de medisch specialisten wel aan dat het risico bestaat dat de plicht mensen ontmoedigt om mee te werken aan een coronatest.

De Jonge wil de plicht in de komende weken verder uitwerken. Vorige week sprak de Tweede Kamer zich nog uit tegen zo'n verplichte quarantaine voor contacten van besmette personen. Wel was er steun voor een quarantaineplicht voor de besmette personen zelf.

Over de quarantaine zelf had het kabinet goed nieuws: op advies van het OMT wordt de duur verkort van veertien tot tien dagen. De GGD’en rekenen daarbij vanaf het moment van mogelijke besmetting.

Op het coronadashboard is te zien dat ‘in de ene regio veel meer besmettingen zijn dan in de andere regio’, zei de minister. Een van de huidige brandhaarden is Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema zal later dinsdagavond aanvullende maatregelen voor haar stad bekendmaken.

Meer over het coronavirus

Het gaat hard tegen hard en Hugo de Jonge, de ‘chef corona’, merkt het als eerste. Lees hier onze analyse van het laatste coronadebat.

Het aantal besmettingen loopt op: is het coronadashboard wel het gewenste hulpmiddel?

De scholen beginnen weer – maar hoe? Dat wil nogal eens verschillen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden