Advies Hoge Raad: vernietig veroordeling Maurice de Hond

DEN HAAG - De strafrechtelijke veroordeling van Maurice de Hond door het gerechtshof in Amsterdam op 13 oktober 2009 moet worden vernietigd.

ANP
null Beeld

Dat heeft de adviseur van de Hoge Raad, advocaat-generaal J. Silvis, aan het hoogste rechtscollege aanbevolen. Het hof legde de opiniepeiler destijds twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Deventer moordzaak

De Hond werd veroordeeld omdat hij Michaël de Jong - bekend geworden als de 'klusjesman' - publiekelijk heeft aangewezen als de dader in de geruchtmakende Deventer moordzaak. Hij deed zijn uitlatingen in 2006 in diverse media en op zijn weblog. De opiniepeiler zei ook dat De Jongs vriendin had geholpen de politie op een dwaalspoor te zetten.

Volgens het hof in Amsterdam had De Hond de twee personen herhaaldelijk en zonder noodzaak in hun eer en goede naam aangetast. De advocaat van De Hond, Geert Jan Knoops, heeft in de procedure bij de Hoge Raad onder meer aangevoerd, dat zijn cliënt al bij de civiele rechtbank is veroordeeld voor dezelfde feiten. Daarom is een strafrechtelijke vervolging van de Hond in zijn visie in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Silvis is het met Knoops eens dat het hof onvoldoende heeft gemotiveerd dat en waarom een strafrechtelijke veroordeling van De Hond noodzakelijk is. De advocaat-generaal wijst er op dat het EVRM hoge eisen stelt aan de inperking van de vrijheid van meningsuiting. 'Die is alleen toelaatbaar als die in het concrete geval strikt noodzakelijk is in een democratische samenleving.' Ook vindt Silvis dat het gerechtshof in Amsterdam nader had moeten motiveren waarom in deze zaak een voorwaardelijke gevangenisstraf gepast is.

De Hoge Raad doet naar verwachting op 8 maart uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden