Advies: Herzie alle 'moorden’ Lucia de B.

Herzie alle moorden en moordpogingen waarvoor Lucia de B. tot levenslang is veroordeeld. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Knigge aan de Hoge Raad.

Niet alleen de veroordeling voor de moord op baby A. is door nader onderzoek op losse schroeven komen te staan, maar ook de zes andere veroordelingen voor moord en drie voor pogingen daartoe. Het bewijs in de sterkste zaak, die van baby A., hing nauw samen met dat van de andere zaken. AG Knigge concludeert dan ook dat twijfel in de sterkste zaak doorwerkt in de andere gevallen.

De Hoge Raad moet nog over de vordering van de AG beslissen. Wordt die toegewezen, dan moet een gerechtshof dat nog niet over de zaak-Lucia heeft geoordeeld, de zaak opnieuw behandelen.

Behalve het hof in Den Haag sprak ook het hof in Amsterdam zich al uit over De B. Den Haag veroordeelde de Haagse vrouw tot levenslang en tbs met dwangverpleging. Toen de Hoge Raad besliste dat die combinatie niet kon, moest Amsterdam het overdoen en kreeg Lucia in 2006 definitief levenslange gevangenisstraf.

Deze straf kreeg De B. omdat ze ziekenhuispatienten die aan haar zorg waren toevertrouwd zou hebben gedood door ze grote hoeveelheden medicatie toe te dienen. De vermeende slachtoffers waren zeer kleine kinderen en bejaarden uit de vier Haagse ziekenhuizen waar De B. tussen 1997 en 2001 werkte. Met de dood van baby A. kwam de zaak in september 2001 aan het rollen.

Zowel de rechtbank als het hof in Den Haag achtten bewezen dat De B. het kindje doodde met een overdosis van het hartmedicijn digoxine. Die stof is na haar dood in haar lichaam gevonden, terwijl ze dat geneesmiddel al langere tijd niet meer aan haar was voorgeschreven. Een deskundige die de gegevens in het dossier nog eens heeft bekeken, stelde eerder dit jaar echter dat daaruit niet blijkt dat het kind vergiftigd is. Zijn conclusie is nu bevestigd door een andere deskundige.

Begin april maakte de AG al duidelijk dat de veroordeling van Lucia de B. in het geval van baby A. mogelijk niet juist was. In afwachting van verder onderzoek heeft de Hoge Raad toen haar straf onderbroken en haar vrijgelaten uit de gevangenis in Nieuwersluis. AG Knigge vindt nu dat Lucia vrij moet blijven totdat de Hoge Raad een beslissing over heropening van de zaak heeft genomen.

Tegelijk met het advies tot herziening pleit de AG voor verruiming van de criteria voor een novum, een nieuw feit dat kan leiden tot heropening van een afgesloten strafzaak. Binnen de wetten die nu gelden, kunnen daarvoor volgens hem mogelijkheden worden gevonden.

Als rechters niet de deskundigheid hebben om bijvoorbeeld medische informatie goed te lezen en te begrijpen, kan het zijn dat oude informatie uit het dossier toch als nieuw feit wordt gezien. In de zaak van Lucia de B. wisten de rechters van het hof bepaalde grafieken niet op waarde te schatten.

Ook een andersluidend oordeel van een deskundige kan volgens Knigge een novum zijn. Maar dan moet dat oordeel wel ernstige twijfel aan iemands veroordeling veroorzaken. In de jurisprudentie kunnen daarvoor strenge regels worden gemaakt, stelt de AG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden