Advies: geen hoogwatergeul maar dijkversterking voor Gelderse dorpje Varik

Geen hoogwatergeul in de Waal bij Varik, maar dijkversterking. Dat is het voorlopige advies van de stuurgroep die hierover advies moet uitbrengen aan de minister van Infrastructuur & Waterstaat. De stuurgroep stelde vorige week haar keuze uit omdat zij een bezoek van de minister aan het gebied wilde afwachten. Maandag besloot de stuurgroep alsnog voor dijkverzwaring te kiezen, gecombineerd met afgravingen in de uiterwaarden.

Mac van Dinther
De dijk bij Varik Beeld Marcel van den Bergh
De dijk bij VarikBeeld Marcel van den Bergh

De meningen binnen de stuurgroep, die bestaat uit vertegenwoordigers van de provincie Gelderland, het Waterschap Rivierenland, de gemeenten Neerijnen en Tiel en Rijkswaterstaat, waren sterk verdeeld. De provincie en de gemeente Tiel waren voorstander van een hoogwatergeul die stroomopwaarts voor 40 centimeter waterstandsverlaging zou zorgen.

Neerijnen was fel tegen de hoogwatergeul, het waterschap voelde meer voor dijkverzwaring. Tegen de hoogwatergeul was onder de bevolking van Varik en Heeselt verzet. Bij hoogwater zou de bevolking op een eiland tussen de dijken komen te zitten. Bij Varik maakt de Waal een U-bocht waardoor het water wordt opgestuwd.

Het advies ligt nu tot 26 april ter consultatie. In juni brengt de stuurgroep een definitief advies uit aan de minister. Het ministerie van I&W wil dat bij een keuze voor dijkversterking de ruimte voor de hoogwatergeul planologisch blijft gereserveerd, om deze optie op lange termijn open te houden.

Bij het Gelderse Varik moet een hoogwatergeul de voeten droog gaan houden. Alleen kan het dorp dan wel aan alle kanten omringd worden door water, een spookbeeld voor veel inwoners.

De geul bij Varik, zoals deze gepland was. Beeld Volkskrant
De geul bij Varik, zoals deze gepland was.Beeld Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden