Advies: Gebouwen aan het Binnenhof toe aan een flinke opknapbeurt

De gebouwen aan het Binnenhof in Den Haag, zoals het Torentje en de panden van de Eerste en de Tweede Kamer, zijn dringend toe aan een flinke opknapbeurt. Elektra en allerlei andere sterk verouderde installaties moeten worden vervangen. Bovendien moet de brandveiligheid van de monumentale gebouwen worden verbeterd.

het Binnenhof op Prinsjesdag. Beeld anp

Dat adviseert oud-minister Liesbeth Spies aan minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst). Hij moet nog een besluit nemen over de ingreep en laat het Rijksvastgoedbedrijf een plan en begroting maken voor groot onderhoud en een renovatie van de gebouwen.
De ingrijpende klus begint op z'n vroegst in 2018 en zal jaren duren.

De premier en andere medewerkers moeten dan tijdelijk hun gebouw uit en zullen hun werk doen vanuit andere panden van het Rijk die de komende jaren vrij komen.

Volgens Spies zijn groot onderhoud en bouwkundige ingrepen hard nodig om de werkplekken en gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken in goede en veilige staat te houden of weer te brengen. Uitstel is niet mogelijk, aldus de oud-minister van Binnenlandse Zaken.

Het Torentje, de werkkamer van de minister-president, is onderdeel van Algemene Zaken. Ook zijn er nu regelmatig technische storingen op het Binnenhof en die zullen alleen maar toenemen als er niets gebeurt.

Bovendien is de brandveiligheid in het geding. Bij een grote brand kunnen mensen wel worden geëvacueerd, maar volgens Spies loopt het hele complex risico's doordat adequate brandwerende maatregelen (compartimentering) ontbreken.

Volgend jaar zomer moet er een renovatieplan liggen, waarna het kabinet een besluit moet nemen. Het Binnenhof, het centrum van de Nederlandse politiek, is 'het icoon van onze democratie en een uniek binnenstedelijk monument', schrijft Spies. 'Ik kan mij geen betere toekomst voorstellen dan dat dit zo blijft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden