Advies: buitenschuldbeleid niet uitbreiden

Het beleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers die zeggen dat ze buiten hun schuld om niet terug kunnen naar hun land van herkomst, hoeft niet te worden uitgebreid naar andere groepen asielzoekers. De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVC) ziet daar geen redenen voor.

redactie

De commissie adviseert om de procedure meer toegankelijk te maken en te zorgen dat aanvragers minder lang in onzekerheid zitten. Het advies van de ACVZ is politiek van belang omdat PvdA-leider Diederik Samsom na fel intern debat zijn achterban eerder beloofde dat het buitenschuldcriterium zou worden versoepeld. Asielzoekers die wel meewerkten aan terugkeer maar niet konden, zouden dan sneller een verblijfsvergunning moeten krijgen.

Volgens de adviescommissie blijken in de praktijk maar weinig landen hun onderdanen niet terug te nemen: de IND verleent jaarlijkse enkele tientallen buitenschuldvergunningen, aldus de ACVC. Als de adviezen worden opgevolgd, kan dat leiden tot meer verblijfsvergunningen, maar dat zal niet in de honderden lopen, aldus commissievoorzitter Adriana van Dooijeweert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden