Update

Advies: beloon excellente leraren

DEN HAAG - Doorbreek het gelijkheidsdenken in de lerarenkamer, en wijs openlijk de beste collega's aan, als voorbeeld voor de rest. Dit bepleit de Onderwijsraad in zijn advies Excellente leraren als inspirerend voorbeeld, dat vandaag is gepresenteerd.

Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs heeft er wel oren naar. 'Als we docenten extra kunnen motiveren om talenten van leerlingen te ontdekken en tot bloei te brengen, wordt het onderwijs als werkomgeving ook extra aantrekkelijk', zei Zijlstra bij de presentatie in Amsterdam.

De Onderwijsraad signaleert dat de kwaliteit van het onderwijs sterk afhangt van de kwaliteit van de docent. Die moet liefst zo hoog mogelijk zijn opgeleid, en daarnaast is van belang dat hij wordt aangemoedigd zo goed mogelijk te presteren. Leraren die nu al met kop en schouders boven de rest uitsteken, moeten daarom extra in het zonnetje worden gezet, bepleit de raad.

De beste aanwijzen
Elke school zou de 5 procent beste leerkrachten moeten aanwijzen. Het moet echt gaan om mensen die voor de klas staan, en niet om coördinatoren of afdelingsleiders. De topleerkrachten moeten door collega's en directie in een zorgvuldig traject worden aangewezen; een extern bureau moet die keuze bevestigen. De topper van het jaar zou zelf 2.500 euro per jaar extra verdienen, en een dag in de week moeten steken in het inspireren van collega's en ontwikkelen van nieuw lesmateriaal. Voor projecten om het onderwijs te verbeteren zou elke topleerkracht jaarlijks 10.000 euro moeten krijgen. Meer aandacht voor talent moet het onderwijs aantrekkelijker maken om te werken. De inspectie zou voortaan minder moeten letten op het vereiste minimumniveau, en meer op wat een school met kwaliteit doet.

Lerarenbond AOb ziet niets in het advies: 'Het plan werkt vriendjespolitiek in de hand en zal desastreus zijn voor de sfeer in de personeelskamer', zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher. 'We kunnen het geld dat beschikbaar is voor onderwijs echt veel beter besteden.'

Rolmodel
De andere grote onderwijsbond is positiever: 'Wij juichen toe dat excellent presterende leraren als rolmodel fungeren en tijd en budget krijgen voor onderwijsontwikkeling', zegt voorzitter Michel Rog van CNV Onderwijs. Hij vindt prestatiebeloning op dit moment niet nodig, omdat de functiemix voldoende mogelijkheden biedt om te variëren in de beloning van leraren.

Ook de sectororganisatie van de middelbare scholen, de VO Raad, is enthousiast, omdat het plan een concrete besteding van het prestatieloonbudget aandraagt, die direct de onderwijskwaliteit verbetert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden