Adrie Steenbergen

'Uit het boekenvak hoor ik niet al te positieve berichten, maar wij merken weinig van een recessie. Dat heeft te maken met het soort boeken dat wij uitgeven....

'Geld is voor mijzelf secundair. Het is absoluut geen hoofdzaak, ik wil vooral plezier hebben in wat ik doe. Als ik lees over die miljoenen die verdiend worden door de topmensen in het bedrijfsleven, vraag ik mij echt af of ze daar zoveel gelukkiger van worden. Zo'n cirkel waarin geld allesbepalend is, lijkt mij erg beknellend. Anderzijds is het absoluut zo dat het hebben van geld het leven prettig kan maken. Dat klinkt dubbel, maar steeds méér en méér is voor mij toch iets van een andere orde.

'De uitgeverij, die al 78 jaar bestaat, heeft een ideële grondslag, maar is wel een commercieel bedrijf. Ik moet tenslotte 14 gezinnen te eten geven. Dat lukt aardig. De netto-omzet ligt op 2,5 tot 3 miljoen euro per jaar. Wel geven wij soms boeken uit waarvan het commerciële succes nog maar de vraag is. Inhoudelijk vinden wij dan echter toch dat wij dat boek op de markt moeten brengen. Zo kun je als uitgeverij ook laten zien waar je voor staat. Verder organiseren wij soms een congres. Vandaag bijvoorbeeld om onze Logos-reeks onder de aandacht te brengen. In deze reeks verschijnen populair-wetenschappelijke publicaties op cultuurhistorisch en religieus gebied. Dat is zeker niet zweverig. Wij houden ons verre van het Ratelband-circus.

'Wat mijn carrière betreft, ben ik hondstrouw. In 1970 ben ik gaan werken bij Kluwer, waaruit Ankh-Hermes is ontstaan. Langzaam ben ik opgeklommen tot directeur. Wat ik verdien, wil ik echt niet kwijt. Daarover voeren wij hier geen open beleid, dat is nu eenmaal zo gegroeid. Het is in elk geval meer dan 50 duizend euro. Daarnaast kennen de commissarissen mij jaarlijks een bonus toe, in contanten, niet in aandelen. Ook deel ik, net als de rest van het personeel, mee in de winst. Beleggen doe ik amper, ik heb geen tijd om steeds met mijn snufferd achter het scherm te zitten. Toen Ahold laatst op 2,93 euro stond heb ik wel even 100 aandelen gekocht. Maar als ze dan op 5 staan, verkoop ik ze niet meteen, dan laat ik ze nog maar even staan.

'Naast mijn werk als directeur ben ik onbezoldigd teammanager van Go Ahead Eagles. Vroeger heb ik daar als semiprof gespeeld in het eerste team, voor een knoop en drie knikkers. Op mijn 25ste moest ik aan mijn rug worden geopereerd. Dat betekende het einde van mijn voetbalcarrière. Veel geld heb ik er niet mee verdiend, maar dat maakt mij niet uit. Het gaat om het spelletje. Nu zit ik weer elke week in de dugout en als ik het gras dan ruik, is het goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden