Adriaanse weet dat koppositie niets zegt over zijn elftal

ENSCHEDE - Eredivisie: FC Twente-ADO Den Haag 5-2

Op de tekentafel van architect Co Adriaanse lag de fraaie blauwdruk van een beloftevol elftal dat niet langer bestaat. De coach van FC Twente heeft geleerd dat snel te accepteren en tracht nu van een minder artistiek, maar degelijker collectief een ploeg te smeden die kan wedijveren met zijn aanvankelijke bouwwerk.

Als koploper van de eredivisie reist Adriaanse zaterdag met Twente naar de Arena voor de topper tegen Ajax. Na de ruime overwinning van zondag tegen ADO Den Haag (5-2), een in elk opzicht bedrieglijke score, keek de coach logischerwijs niet naar de eerste plaats op de ranglijst.

Dat is slechts een gegeven, een leuke bijkomstigheid waarop hij zich niet kan en wil blind staren. 'Het team moet worden omgebouwd en dat zal tijd kosten', zei hij met de realistische kijk van een trainer die weet hoe moeilijk dat proces zal zijn.

Na de nederlaag van vorige week tegen Roda JC in Kerkrade, een duel dat al een goede indicatie had gegeven van de beperktere mogelijkheden van Twente, haalde de ploeg tegen ADO opnieuw een bedroevend laag niveau. De speelstijl met een open rechterkant was wel verlaten, maar ook in de nieuwe variant ontbrak het Twente aan creativiteit.

Er was nu gekozen voor een kommetje: Brama en Fer stonden centraal op het middenveld, Rosales speelde op de rechterflank en John op de linker, terwijl Janko en De Jong elkaar gezelschap hielden in de voorhoede. Nieuwe variant, zelfde euvel.

In de woorden van assistent-coach Youri Mulder: 'We hebben te veel spelers die de bal moeten krijgen. Er ontbreekt een speler die de beslissende pass kan geven en de boel daarmee kan openbreken.'

In de woorden van Adriaanse: 'Doordat we met het vertrek van Ruiz en de blessure van Chadli zoveel creativiteit kwijt zijn, moeten we het anders doen. We hebben het wel in huis met jongens als John en Berghuis, maar die zijn nog jong en moeten zich verder ontwikkelen.'

Wat betreft de knieblessure van Chadli tast Adriaanse in het duister. De door hem tot spelmaker omgevormde vleugelspits heeft de training hervat, maar de coach durft nog niet te zeggen wanneer zijn terugkeer mag worden verwacht.

'Er zit een verbetering in zijn herstel, die positief stemt. Maar ik durf er geen prognose op los te laten. Ik ben hem nu al tweeënhalve maand kwijt. En dat is al een stuk langer dan verwacht.'

Maar hij moppert niet, dus ook niet over de uitgebleven vervanging voor Ruiz. 'Twente is een gezonde club die stap voor stap naar een hoger niveau gaat. Voor de kas kwam de transfer van Ruiz goed uit. Dat betekende toch 12 miljoen aan inkomsten. Dat ik mijn aanvankelijke plan heb moeten bijstellen, is een gegeven. Voor elk elftal is een oplossing.'

Toch moet het hem frustreren dat het werk van de voorbereiding vooralsnog voor niets lijkt te zijn geweest. Want het voetbal van Twente is nu te betitelen als work in progress. Fer, de nieuw aangetrokken middenvelder, symboliseert dat onbedoeld. Hij zoekt nog naar zijn plek en had zondag tegen ADO geluk dat de Belgische scheidsrechter Gumienny hem niet al na dertien minuten met rood van het veld stuurde.

Na een overtreding op John Verhoek, die hem al na zes minuten geel kostte, haalde hij Immers na dertien minuten naar de grond in het strafschopgebied. Gumienny kende een strafschop toe, maar liet de overtreding opvallend genoeg onbestraft. Immers zette ADO nog wel op voorsprong uit die strafschop, maar twee minuten later was het alweer gelijk toen Janko van dichtbij toesloeg uit een voorzet van de mee opgerukte Braziliaanse verdediger Douglas.

Koploper

Wat volgde was een tenenkrommend half uur, waarin Twente in niets leek op de nieuwe koploper. Tien minuten na rust moest Douglas er opnieuw aan te pas komen om een voorsprong te forceren. Hij kopte ditmaal raak uit een voorzet van Rosales, die aan het eind van de middag een rapport vol plusjes en minnetjes had verzameld.

Bij de Venezolaan gaat, net als vorig seizoen, van alles mis. Maar zo nu en dan belandt er ook wel eens een voorzet op het hoofd van een ploeggenoot. In blessuretijd was dat het hoofd van De Jong, die toen 5-2 maakte. Het was zijn tweede treffer van een middag, waarop ook invaller Bajrami scoorde. John Verhoek deed dat na 76 minuten voor ADO, uit een voorzet van zijn broer Wesley.

Dat had hij zeven minuten later opnieuw moeten doen. Maar dat verzuimde hij in de slotfase van een wedstrijd, die behoorlijk nietszeggend was. Adriaanse wist het. Wijselijk blikte hij nog niet al te ruimhartig vooruit naar de confrontatie tegen Ajax. Twente mag zaterdag dan als koploper naar Amsterdam reizen, de ploeg is nog veel te gedesoriënteerd om dat duel met vertrouwen tegemoet te zien.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden