Adrenaline junkies in een ijskanaal

Ze hebben dezelfde gelukzalige glimlach op het gelaat die ook kinderen in het pretpark na een dolle rit in de achtbaan laten zien....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Geen groter 'Exotenbal' dan een rodelwedstrijd. Sommige deelnemers zijn twee, drie jaar geleden pas begonnen met deze sport, zoals de Venezolaan Werner Höger. Nu is hij op 47-jarige leeftijd olympisch deelnemer, net als trouwens zijn dertig jaar jongere zoon Christopher, die ook rodelt.

Dat kan allemaal in de wondere wereld van het rodelen, de sport die ook als Luge en Toboganning bekend staat. Een discipline die al sinds 1883 (eerste wedstrijd in Davos) bestaat en sinds 1964 het predikaat 'olympisch' draagt.

Er mogen 'recreanten' uit exotische landen meedoen, rodelen is zeker niet ongevaarlijk. Onder de 'adrenaline junkies' zijn al doden gevallen. De snelheden in het ijskanaal kunnen oplopen tot 150 kilometer per uur.

Is rodelen voor veel olympische deelnemers een waar exotenbal, de toppers doen wel degelijk aan topsport.

Dat geldt helemaal voor Markus Prock, Armin Zöggeler en Georg Hackl, het drietal dat de laatste jaren de prijzen verdeelt.

Zöggeler (28), al driemaal wereldkampioen, is de jongste van het trio. De Italiaan uit Zuid-Tirol kaapte maandag na vier runs door de ijstunnel het goud weg voor de neus van Hackl. Dat was bijzonder sneu voor de sleetjesglijder uit Beieren, die nu blijft 'steken' op drie gouden medailles.

Hackl, door de Duitse pers liefkozend de 'rasende Weißwurst aus Berchtesgaden' genoemd, begon zijn olympische carrière in 1988 in Calgary met een zilveren medaille. In de daaropvolgende Spelen stapte hij telkens met een gouden medaille van het podium.

Een vierde gouden plak in Olympic Park had hem op eenzame hoogte gebracht als olympische wintersporter. Tijdens de Zomerspelen waren er wel drie sporters (atleten Al Oerter, Carl Lewis en zeiler Paul Elvstrom) die tijdens vier opeenvolgende evenementen goud wonnen.

De 35-jarige Feldwebel van de Bundeswehr-Sportfördergruppe zal niet tot dit illustere gezelschap toetreden. Al na twee runs had Zöggeler een comfortabele voorsprong opgebouwd, die hij in de derde en vierde afdaling niet meer uit handen gaf.

Hackl had al voorspeld dat Zöggeler hoge ogen zou gaan gooien in het harde ijskanaal in Utah: 'Het is een baan waar Ziggy goed uit de voeten kan. Hij is momenteel de maat aller dingen.'

Hackl begon zijn carrière met zilver, hij beëindigt zijn loopbaan met een plak met dezelfde kleur. 'Zilver, driemaal goud, zilver, ik vind dat een fraaie omlijsting. Iedereen maakt zich druk om die vierde gouden medaille, ik niet. Dat is toch slechts een kwestie van statistiek, van olympische geschiedenis? Als ik Amerikaan was, zou ik zeggen: Fuck the history.'

Bij Hackl kon er al na de derde run, op de tweede dag, slechts een wrang glimlachje af. Hij wist toen al, schuifelend op zijn zwart-witte sloffen, dat een gouden medaille nauwelijks nog haalbaar was. Hij klaagde vooral over zijn slechte start.

Verloor hij voorafgaande aan de Spelen van Nagano nog alle wereldbekerwedstrijden, om zijn tegenstanders zand in de ogen te strooien, dit seizoen eindigde hij steevast vooraan. Bang voor priemende ogen, stopte hij na afloop van zijn races de 23 kilogram zware slee wel meteen in een zak.

Ook aan de voorbereiding in Utah had het niet gelegen. Uit Berchtesgaden had de rodelaar, die zich thuis graag in Lederhosen hult, zijn eigen noedels en bier meegenomen, want het lokale bier in het halfdrooggelegde Utah dat was '. . . euh, niet echt slecht, maar. . .'

Het is nog niet duidelijk of 'Formel Hackl' nog een poging gaat wagen de Spelen van Turijn te halen. De 'rasende Weißwurst', die stil valt als je hem vraagt naar andere interesses dan rodelen, vindt zichzelf nu al een 'redelijk ouwe man'. Hij gaat nog wel een jaartje door.

Hackls eeuwige rivaal Prock (37), korporaal én herbergier uit het Oostenrijkse Stubaital, die ditmaal genoegen moest nemen met brons, stopt wel: 'Dit was voor 99,9 procent mijn laatste race in een slee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden