Adoptie

Wat hebben David Copperfield, Dracula en Winnie the Pooh met elkaar gemeen? Ze zijn afgelopen jaar geadopteerd. Een lezer van deze rubriek wees me op de website 'Adopt a Book', onderdeel van de British Library....

Ed Schilders

Ik dacht dat het een uniek project was, maar als het zoekprogramma klaar is, lijkt de wereld van het boek even één groot weeshuis. In de Verenigde Staten is het blijkbaar al heel gewoon. Universiteitsbibliotheken, maar ook de openbare bibliotheek van het plaatsje Croton-on-Hudson werven fondsen met het adoptiesysteem. Meestal echter niet voor restauratie of conservering, maar om boeken te kunnen aanschaffen. Voor vijftig dollar kun je bij de Pomona University een boek laten opdragen aan een geliefde, je eerste kleinkind, of zelfs een leraar. Tienduizend dollar mag ook.

'Adopt a Book Inc.' wacht gelden in om oude boeken in de vorm van beeldbestanden op internet te kunnen plaatsen. Waar die on line-bibliotheek te zien is, valt niet te ontdekken. 'The Book Orphanage' maakt er geen geheim van: hier worden gewoon oude boeken verhandeld.

Zo is de aanpak van The British Library dus toch uniek, en wel in zijn zorg voor het behoud van het oude boek. In elk geadopteerd en gerestaureerd boek komt een ex-libris met de naam van de adoptiefouder(s). Ga naar www.bl.uk en klik op 'Adopt a book for Christmas'. Dickens had het niet beter kunnen bedenken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden