Adoptiekinderen uit Indonesië en Sri Lanka klagen Nederland aan: 'Papieren op grote schaal vervalst'

Adoptiekinderen die in de jaren tachtig uit Sri Lanka en Indonesië naar Nederland zijn gehaald, beginnen rechtszaken tegen de Nederlandse overheid vanwege misstanden bij hun adoptie. Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla.

Beeld Reuters

Volgens de geadopteerde mensen heeft de overheid niks gedaan tegen illegale adopties waarbij bijvoorbeeld papieren zijn vervalst. Ze eisen dan ook financiële compensatie voor de kosten die ze hebben gemaakt in de zoektocht naar hun herkomst.

Uit een uitzending van Zembla bleek eerder al dat de papieren van kinderen die in de jaren tachtig uit Sri Lanka zijn geadopteerd op grote schaal zijn vervalst. De geadopteerde kinderen zouden niet allemaal vrijwillig zijn afgestaan.

De Nederlandse overheid is volgens de advocaten van de adoptiekinderen aansprakelijk voor de misstanden omdat het toezicht op adopties tekortschoot. In Nederland bestaat pas sinds 1989 wetgeving over adopties uit het buitenland, terwijl zulke adopties al sinds eind jaren zestig plaatsvinden. ‘Niemand heeft gecontroleerd hoe dat ging. Dus nu zitten we met het probleem dat er heel veel geadopteerde mensen in Nederland zijn, die niet weten waar ze vandaan komen, terwijl ze wel het recht hebben om dat te weten’, zegt een advocaat die een vrouw bijstaat die uit Sri Lanka is geadopteerd.

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) adviseerde het kabinet in 2016 om volledig te stoppen met adoptie uit het buitenland. Volgens het adviesorgaan is het in het belang van het kind om op te groeien in een gezin in het land van herkomst. De RSJ pleitte voor het direct opzeggen van de adoptierelatie met China, omdat het onmogelijk zou zijn om na te gaan of de procedure daar volgens de regels verloopt. Ook uit Amerika en EU-landen zouden de adopties moeten worden stopgezet. De RSJ noemt het ‘ongeloofwaardig’ dat deze landen zelf niet in staat zijn de kinderen in een gezin in eigen land te laten opgroeien. 

Vorig jaar besloot het kabinet dit advies niet op te volgen. De toenmalige staatssecretaris Dijkhoff stelde dat adoptie niet alleen kansen biedt aan kinderen, maar ook aan stellen met een kinderwens. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden