Adoptiekind van Madonna uit Malawi in Londen aangekomen

Het 1-jarige Malawische jongetje waarover Madonna en haar echtgenoot Guy Ritchie de voorlopige voogdij hebben gekregen, is dinsdag per vliegtuig in Londen aangekomen...

De éénjarige David Banda uit het straatarme Malawi die is geadopteerd door popster Madonna, arriveerde vanmorgen om acht uur in een van de duurste panden in Londen. Het kind dat mogelijk nog nooit in een auto had gezeten, was daarvoor met een privéjet en omringd door bodyguards van de popdiva van Johannesburg naar Londen gevlogen.

Zowel op het vliegveld als rond de Londense woning van Madonna bij Marble Arch – ze heeft ook nog een landgoed in Wiltshire – had zich een perscircus verzameld. Madonna noch haar echtgenoot Guy Ritchie legde echter een verklaring af wat er nu verder gebeuren gaat. Het kind dat een korte spijkerbroek droeg, een honkbalpet en een wit T-shirt werd door een grijze deken afgeschermd voor de fotografen.

De adoptie is van verschillende zijden fel bekritiseerd. Volgens sommige instellingen is Madonna vanwege haar sterrenstatus bevoordeeld bij de adoptie en zijn de regels voor haar speciaal aangepast. Sommigen spreken zelfs cynisch van het kopen van een kind.

De Human Rights Consultative Committee en 67 organisaties in Malawi proberen nu zelfs via de rechter de adoptie te blokkeren. Madonna en Guy Ritchie hebben in een verklaring laten weten dat hen het voogdijschap over het kind is gegund voor een periode van voorlopig achttien maanden.

Volgens de regels in Malawi is adoptie in principe verboden voor mensen die niet in het land wonen. Buitenlanders moeten in de regel achttien maanden met een kind in Malawi doorbrengen voordat ze het mogen adopteren. Madonna mag echter nu al 1,5 jaar voor het jongetje zorgen. Daarna wordt de situatie opnieuw geëvalueerd. Als de rechtbank de mensenrechtorganisaties ontvankelijk verklaart in de door hen aangespannen procedure, moet David terugkeren naar Malawi.

Madonna bracht vorige week een bezoek aan Malawi, samen met haar man. Maar ze kon David toen nog niet meenemen, omdat hij nog geen paspoort en visum had. Tijdens haar reis bezocht Madonna allerlei weeshuisen en sprak ze met liefdadigheidsinstellingen. Het land gaat gebukt onder de aidscrisis en veel kinderen hebben hun ouders door de ziekte verloren. Het land telt bijna een miljoen wezen. Madonna heeft 3 miljoen dollar toegezegd om de aidswezen te helpen. Ze heeft daarvoor een speciale organisatie opgericht, Raising Malawi.

Madonna heeft steeds gezegd van de zaak geen perscircus te willen maken, maar door haar actie zijn nu de regels voor internationale adoptie onder de aandacht gebracht. Onduidelijk is welke regels nu in deze gevallen precies gelden – die van Malawi, Groot-Brittannië, de VS of mogelijk alle drie de landen. Volgens de Britse autoriteiten heeft Madonna hier geen regels gebroken, omdat ze al enige tijd met de adoptie bezig is. De vader van het kind heeft ingestemd met de adoptie, maar andere familieleden zouden bezwaren hebben. Madonna (48) heeft ook zelf twee kinderen: Lourdes (9) en Rocco (5).

Het 1-jarige Malawische jongetje waarover Madonna en haar echtgenoot Guy Ritchie de voorlopige voogdij hebben gekregen, is dinsdag per vliegtuig in Londen aangekomen.

Een vrouw die naar wordt aangenomen een kindermeisje is, droeg het onder een groot grijs trainingsjack verstopte kind, David Banda, van het vliegtuig naar een gereedstaande auto. Madonna en Ritchie waren voor zover bekend niet op het vliegveld aanwezig.

Maandag werd het jongetje uit Malawi overgevlogen naar Johannesburg in Zuid-Afrika, waar hij op het vliegtuig naar Londen werd gezet. Het Malawische hooggerechtshof besloot vorige week Madonna en Ritchie de voorlopige voogdij over David te geven. Het hof verleende het paar daarmee ontheffing van een wettelijke bepaling die vereist dat kandidaat-adoptie-ouders een jaar in het land moeten wonen terwijl wordt onderzocht of zij in staat zijn naar behoren voor het kind te zorgen. Malawische mensenrechten- en kinderbeschermingsorganisaties zijn naar de rechter gestapt omdat ze vermoeden dat het hof buiten zijn boekje is gegaan en Madonna ten onrechte een voorkeursbehandeling heeft gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden