‘Adopteer gevangenen Guantánamo’

Onschuldigen dreigen in land van herkomst te worden gemarteld...

BRUSSEL Een aantal europarlementariërs wil gedetineerden uit Guantánamo Bay die ten onrechte vastzitten in het Amerikaanse gevangenkamp ‘adopteren’. Het gaat onder anderen om gevangenen die niet naar huis kunnen, hoewel de VS bereid zijn hen te laten gaan.

Met hun actie willen de afgevaardigden, onder wie Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), de EU-landen ertoe bewegen een programma op te zetten om gedetineerden uit Guantánamo Bay op te vangen. Dat zou moeten gebeuren in samenwerking met de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr. Ook de Britse liberale Sarah Ludford en de Italiaanse sociaal-democraat Favia zijn bij de actie betrokken.

‘Ik zal die mensen heus niet allemaal op mijn verjaardag uitnodigen. Ik zeg niet dat het stuk voor stuk fijne mensen zijn, maar er moet iets gebeuren om deze mensen te helpen’, zegt Buitenweg.

Volgens de Internationale Federatie voor de mensenrechten (FIDH), die de actie coördineert, gaat het om mensen die weinig meer te verwijten valt dan dat zij ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren’.

In de meeste gevallen was dat Afghanistan op het moment dat de VS dat land binnenvielen om het Talibanregime omver te werpen. Zo zitten op de Amerikaanse basis op Cuba dertien Oeigoerse ballingen uit China vast, die door de lokale bevolking in de grensstreek met Pakistan aan de Amerikaanse troepen werden uitgeleverd tegen duizenden dollars beloning.

Vijf van hen mochten naar Albanië gaan nadat de Amerikaanse autoriteiten hadden vastgesteld dat ze onschuldig waren. Maar de anderen hangt deportatie naar China boven het hoofd, waar ze het risico lopen gemarteld te worden.

Volgens de FIDH zitten op Guantánamo Bay nog 140 gevangenen vast die van de Amerikaanse autoriteiten toestemming hebben gekregen om het gevangenkamp te verlaten. Een van hen, een Egyptenaar, werd al anderhalf jaar geleden onschuldig verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden