Adolf Hitler beschermde Joodse rechter

AMSTERDAM - Talloze historici hebben een antwoord proberen te vinden op de vraag waarom Adolf Hitler opdracht gaf tot de jodenvervolging, die aan zo'n zes miljoen joden het leven heeft gekost.

Nu is een verhaal opgedoken over de wonderlijke band tussen Hitler en een joodse magistraat uit Düsseldorf. Volgens de in Berlijn verschijnende Engelstalige krant Jewish Voice from Germany zou Hitler persoonlijk rechter Ernst Hess tegen vervolging hebben beschermd.

Dit zou blijken uit een brief uit augustus 1940, die de Duitse historica Susanne Mauss bij de voorbereiding van een tentoonstelling in het staatsarchief van Noordrijn-Westfalen heeft ontdekt.

In de brief maant Heinrich Himmler, de 'Reichsführer-SS', diverse naziautoriteiten dat Ernst Hess 'op verzoek van de Führer... in alle opzichten ongemoeid moet worden gelaten'. Hess was tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk compagniecommandant van Hitler geweest bij het List Regiment, dat betrokken was bij de slag om Ieper.

Verder schreef Himmler dat Hess in contact had proberen te komen met Hitler via een wederzijdse oorlogskameraad, kapitein Fritz Wiedemann. Deze Wiedemann was tussen 1934 en 1939 de persoonlijke adjudant van de Führer geweest.

Hoewel Hitler het verzoek van Hess heeft afgewezen, heeft de Nazileider kennelijk dus wel opdracht gegeven zijn voormalige compagniecommandant ongemoeid te laten. Hierdoor heeft Hess niet de verplichte tussennaam Israël - die hem als jood identificeerde - hoeven te dragen.

Ook heeft Hess niet de grote rode J (voor Jood) op zijn paspoort gedrukt gekregen, waardoor hij met zijn echtgenote en dochter nog lang vrij heeft kunnen reizen tussen Duitsland en het Duitstalige Zuid-Tirol in Italië.

In 1941 was het toch gedaan met de bescherming van Hitler en is Hess als dwangarbeider naar het kamp Milbertshofen bij München gestuurd. Hij overleefde en werd na de val van het Derde Rijk in 1945 spoorwegdirecteur in Frankfurt Am Main.

Hess overleed in 1983.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden